nebojsa stefanovic 790x454

Стефановић потврдио: Дронови прелетали југ Србије

Војска регистровала кретање дронова у српском ваздушном простору

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да је било прелета беспилотних летелица изнад Србије, али да нису обаране јер нису угрожавале безбедност земље.

“Ми смо имали идентификоване прелете. Није их никад било изнад Београда, били су у једном делу на југу Србије”, рекао је Стефановић у Скупштини Србије одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића, да ли је тачна информација из медија да је било прелета преко Београда и других подручја, беспилотних летелица, наводно из НАТО-а, а да држава није реаговала.

Стефановић је рекао да су припадници Војске Србије радарима, техничким средствима и ратним ваздухопловством испратили кретање тих летелица, проценили ниво потенцијалног угрожавања безбедности Србије и испратили их из нашег ваздушног простора.

“Нису их обарали и били су у праву. Није долазило до угрожавања безбедности Републике Србије, што и јесте оперативна процедура каква се примењује и у другим земљама”, рекао је министар.

Навео је да је у Београду било два или три случајева неовлашћеног управљања дроновима, наводећи да су та лица ухпшена и предата Тужилаштву на процену да ли ће против њих бити поднете кривичне или прекршајне пријаве.

Према његовим речима, није се радило о ургожавању безбедности, а полиција је брзо реаговала и заједно са војском привела те особе.

 

Извор Танјуг/Б92, 22. мај 2018.