Vulinova izjava uzburkala evropske medije, reagovao i Vučić

Nemački i austrijski mediji navode da Srbija ,,razmišlja o promeni politike i okretanju od EU”

Veliki broj austrijskih i nemačkih medija preneo je reagovanje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da, „ako je Kosovo ključno za EU, treba da krenemo svojim putem“, te iz ministrove izjave izveli zaključak da Srbija razmišlja o napuštanju evropskog puta.

Bečki dnevnik „Prese“ o tome piše pod naslovom „Srbija razmišlja o promeni politike i okretanju od EU“, a nemački „Cajt“ je tekst naslovio gotovo identično sa „Srbija razmišlja o odustajanju od pristupanja EU“, kao i mnogi drugi austrijski i nemački mediji, koji su preneli da Vulin ne smatra pomirenje sa Kosovom mogućim i da Srbija razmatra odustajanje od svojih planova za pristupanje Uniji.

Austrijski i nemački mediji podsećaju da je Evropska komisija Srbiji stavila u izgled pristupanje Uniji do 2025, ako normalizuje odnose sa Prištinom.

„Ako je za EU ključno rešenje kosovskog problema, problema na čijem nastanku je aktivno učestvovala Unija, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta u našoj spoljnoj politici“, prenose se reči Vulina.

Mediji podsećaju da su se prošle nedelje francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji izjasnili protiv 2025. kao pristupnog datuma.

Takođe se podseća da EU kao najvažniji uslov u pristupnom procesu Srbije zahteva normalizaciju odnosa sa „Kosovom, gde danas žive gotovo samo Albanci“.

„Međutim, srpski nacionalisti od 19.veka Kosovo smatraju srpskom pokrajinom i ne priznaju nezavisnost. Rešenje problema nije na vidiku“, konstatuje „Cajt“.

List navodi i da je uticajna Srpska pravoslavna crkva nedavno upozorila političko rukovodstvo pod predsednikom Vučićem da bi odustajanje od „srca Srbije“, odnosno Kosova, bila „veleizdaja“.

 

Izvor Večernje novosti

OGLASIO SE VUČIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članove vlade da poštuju politiku puta Srbije ka Evropskoj uniji.

On je poručio da se ta politika neće menjati, niti zavisi od želja bilo kog političara.

“Naša politika je EU, ali i očuvanje i unapređenje prijateljstava sa tradicionalnim prijateljima i i saveznicima, kao što su Risija i Kina. Tu politiku određuju institucije Srbije i neće se promeniti željom bilo kog političara u Srbiji”, naglasio je srpski predsednik u izjavi novinarima u Bakuu.

On je to rekao odgovarajući na komentare u nemačkoj štampi o mogućoj promeni politike Srbije, a nakon reagovanja ministra Aleksandra Vulina na nedavni intervju šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija.

Onima, koji potcenjuju značaj EU za nas poručio je:

„Malo stanite, nalazimo se na evropskom putu i potpuno sam siguran da se nalazimo na dobrom putu”.

Povodom pisanja štampe na nemačkom govornom prostoru da se pojavila sumnja da Srbija napušta evropski put, rekao je da ne zna o čemu se radi, ako nije zbog izjave ministra Aleksandra Vulina.

Podsetio je da je, kada je polagao zakletvu kao premijer, svojevremeno, rekao koja je politika Srbije, a to je politika prijateljstva i poštovanja prema prijateljima, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji i da se Srbija nalazi na evropskom putu, a to je, kako je naveo, ponovio i kada je postao predsednik.

„To je politika Srbije i ona se neće promeniti zbog želje jednog ili petoro”, kazao je on.

Govoreći o izjavi Sema Fabricija, Vučić kaže da je tačno da je Kosovo kamen spoticanja na putu ka EU.

“Nisam video ništa sporno u onome što je Fabrici govorio”, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. maj 2018.