Груевски осуђен на две године затвора

Присталице Груевског протестовале испред зграде суда

Македонски Кривични суд осудио је данас бившег македонског премијера Николу Груевског (47) на две године затвора због незаконитог утицаја на званичнике у министарству унутрашњих послова приликом куповине луксузног блиндираног аутомобила, пренели су македонски медији.

Приликом изрицања пресуде Груевски није био присутан у судници. Како је наведено, Груевски, који је од 2006. до 2016. године био премијер Македоније, утицао је на званичнике 2012. године приликом куповине луксузног „мерцедеса” 2012. године, плаћеног око 600.000 евра. Судија је аудио материјал прихватио као доказ уз напомену да се ради о јавном интересу.

Јавност је за куповину луксузног аутомобила сазнала 2015. године, када је тадашња опозиција објавила прислушкивани разговор, у коме је Груевски од тадашњег министра унутрашњих послова тражио да се купи аутомобил који би он користио, без знања јавности.

ПРОТЕСТ ИСПРЕД СУДА
Адвокати бившег македонског премијера Николе Груевског најавили су да ће поднети жалбу Основном суду у Скопљу , на данашњу пресуду, којом је Груевски осуђен на две године затвора због такозване афере „Мерцедес”.

Како су пренели македонски медији, адвокати су саопштили да ће поднети обимну жалбу са јаком маргументацијом, на основу које ће, како су рекли, бити донета ослобађајућа пресуда.

Током изрицања пресуде, испред суда су се окупило се неколико десетина присталица бившег премијера које су узвикивале покличе против судије, и чак су пробили заштитну ограду постављену око зграде суда, међутим полиција је спречила могуће инциденте. Како су медији пренели, приликом протеста једној особи је позлило, међутим Хитна помоћ је брзо интервенисала.

 

Извор Танјуг/Политика, 23. мај 2018.