Опозив српских дипломата из Париза због инцидента

Дачић послао инспекцију у Париз

Министарство спољних послова Србије опозваће амбасадора у Француској Рајка Ристића, али и директора Српског културног центра Радослава Лалета Павловића.

Подсетимо, београдски медији пренели су средином априла, да су вишемесечна нетрпељивост и неслагање око кадровских решења између директора Културно-информативног центра Србије у Паризу и амбасадора Србије кулминирали тучом.

Несугласице Ристића и Павловића започеле су пре неколико месеци, кад је Павловић преузео функцију директора. До заоштравања конфликта дошло је због продужења уговора неким радницима.

Павловић је, према писању “Новости“, сам хтео да бира своје сараднике и упозоравао да са овом двојицом спорних “уговораца” не може да подиже углед Србије у Паризу наводећи да га опструишу, саботирају, шпијунирају, шаљу анонимна писма, петиције, кваре опрему, тајно снимају и фотографишу.

Он није желео да се двојици службеника продужи годишњи уговор јер, по његовој оцени, не раде добро, али је то, ипак, учињено, након чега је све кулминирало и умало резултирало тучом с тим “уговорцима”.

Како данас пише “Курир” министар Дачић ће највероватније опозвати и амбасадора у Француској и директора Српског културног центра. Наводи се и да је Дачић послао инспекцију да испита скандал настао свађом и умало тучом Ристића и Павловића, као и да су тим поводом у Паризу ишли генерални секретар МСП Вељко Одаловић и државни секретар Ивица Тончев.

“Имајући у виду стање на терену, одлучено је да Ристић буде опозван, а са њим се у Србију, по свему судећи, враћа и Лале Павловић. Још се чека договор коалиционих партнера око тога ко ће бити нови амбасадор”, рекао је саговорник листа.

 

Извор Танјуг/Б92, 23. мај 2018.