Турска купује руске авионе пете генерације?

Уколико САД откажу испоруку Ф-35 Турској, Анкара ће се окренути руској алтернативи

Турски лист „Јени сафак“ пише да ће Турска, највероватније, купити руске ловаца Су-57, ако САД обуставе испоруку ловаца пете генерације Ф-35, чиме би „казниле“ Анкару због куповине руских противваздушних ракетних система С-400.

У чланку се наводи да је испорука првих авиона Ф-35 Турској, која је чланица НАТО-а, била планирана за јун 2018. године. Међутим, судећи по свему, она ће бити закомпликована и одложена.

Када би авиони Су-57 могли да буду испоручени Турској није јасно. Те ловце за сада не користи ни руска војска, они су тек на тестирању.

Подсетимо, на данашњи дан, Израел је једина држава на Блиском истоку која има на Ф-35. Осим тога, израелска војска је прва армија у свету која користи те авионе током борбених операција.

Турска се налази на списку држава које су учествовале у финансирању рада на стварању Ф-35. Осим САД, на том списку су и Велика Британија, Италија, Холандија, Канада, Норвешка, Аустралија и Данска. Израел је имао пуни приступ информацијама о конструкцији авиона, након што је 2003. године платио 20 милиона долара.

 

Извор Спутњик, 27. мај 2018.