U Italiji ipak blokirano formiranje vlade, slede li novi izbori?

“Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija”, rekao je Salvini

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu.

Korijere dela sera” piše da stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani 9. septembra.

List navodi da u palati Kvirinale, rezidenciji predsednika Italije Serđa Matarele, koji je odbio je da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije pa mu je populistički mandatar Đuzepe Konte sinoć vratio mandat, teku dramatični sati.

Korijere dela sera” navodi da prevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti obični test volje birača, već referendum o Evropi, o evru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije.

“To je zato što je jasno da će Predsedništvo Republike – suočeno sa pretnjom impičmentom – postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta”, piše dnevnik.

Luiđi di Majo, lider Pokreta pet zvezdica koji je na martovskim izborima pojedinačno imao najviše glasova, izjavio je sinoć da bi trebalo opozvati predsednika Matarelu zbog “izdaje države” jer je odbio da prihvati Savonu za ministra ekonomije.

“Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU”, rekao je Di Majo u intervjuu za RAI.

Njegov, za sada, nesuđeni koalicioni partner i lider Lige Mateo Salvini izjavio je da bi u Italiji trebalo da se održe novi izbori.

“Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, budu bezbedni i srećni. Nedeljama radimo danonoćno kako bi smo formirali vladu koja štiti interese italijanskih građana. Međutim neko kaže NE (pod nečijim uticajem). Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija”, rekao je Salvini, prenela Ansa.

Matarela je, nakon što mu je Konte vratio mandat, u Kvirinale na današnji razgovor pozvao 62-godišnjeg ekonomistu Karla Kotarelija, koji bi mogao da postane novi mandatar.

Levici naklonjena rimska “Republika” Kotarelija naziva “Gospodin Makazice” zbog neuspešnog pokušaja iz 2013. da u funkciji Specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vreme premijera Enrika Lete, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u italijanskoj javnoj administraciji.

Nakon godinu dana naredni premijer Mateo Renci vratio je Kotarelija u Međunarodni monetarni fond, gde je krajem 80-ih godina prošlog veka, kao stručnjak za fiskalnu politiku, u sedištu u Vašingtonu već obavljao razne funkcije.

List ipak ocenjuje da, iako bi izbor Kotarelija umirio finansijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla da obezbedi većinu u aktuelnom parlamentu.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. maj 2018.