Мараховски: Западњаци више не верују да имају душу и да треба да је спасавају

Запад је увелико утонуо у постхришћанску фазу своје историје

Успешни референдум за либерализацију закона о абортусу у Ирској наишао је на широко одобравање у водећим светским медијима.

Само гласање имало је понајпре симболични смисао: Иркиње које су желеле прекид трудноће – ишле су ради тога у неку од суседних земаља. Сада ће им то бити лакше и јефтиније.

Интересантно је нешто друго… Пошто је главни противник абортуса била Католичка црква, исход референдума значи да је она јако ослабила јер јој се већина супротставила.

Њујорк тајмс je, поводом ирског референдума, навео ове симптоме одустајања развијених земаља од религиозног живота:

1) Папа је предложио да се укрупне стотине верских општина (парохија), у суштини – да се позатварају оне са малим бројем верника.

2) У Аустрији Бечка архиепископија својих 660 парохија реорганизовала у 150.

3) У Луксембургу је минуле јесени влада укинула часове религије у школама.

4) У Шпанији, по последњим подацима, само 20 одсто католика посећује богослужења, у Француској – десет одсто, у Холандији – пет одсто. У Немачкој се смањују прилози које цркве добијају.

А сада – најинтересантније. Исти лист тврди да папа Франциско демонстративно игнорише процесе у Европи и фокусира се на „глобали југ“, то јест на Африку, Јужну Америку и Југоисточну Азију где је ниво религиозности становништва још висок. Он позива свештенике да активније учествују у животу сиромашних и да им помажу да се заштите од самовоље власти.

Тиме у неку руку признаје да је Бог потребан само бедним, необразованим и обесправљеним.

Амерички лист заједљиво саветује Франциску да пожури јер ће католици и у Бразилу, тврђави католицизма у Јужној Америци, до 2030. постати мањина с обзиром на то да део верника прелази у атеисте, а део прилази протестантима евангелистима који се према животу односе либералније и простије.

Нас у Русији мало интересује због чега католици тежиште преносе у сиромашне земље. Много нам је важније питање: а чиме богати, образовани и обезбеђени замењују религију?

Дижу ли се на неки виши ниво у поређењу са религиозним Земљанима? Постају ли супермени који контролишу свој живот и рационално теже саморазвоју?

Статистика показује да није тако.

У Холандији, најатеистичкијој земљи Европе (атеиста 40 одсто, агностика 30 одсто) – ученици већ 20 година показују све лошије резултате чак и у читању, а и у математици и „научним дисциплинама“. Број деце која једва умеју да читају се последњих година – удвостручио.

Статистика показује да Велика Британија, која је такође веома секуларизована земља, има велики недостатак квалификованих кадрова. До 2024. ће јој недостајати најмање четири милиона високообразованих и шест милиона нискоквалификованих. А већ сада има девет милиона оних који „слабо читају и рачунају“.

Зато „развијене нације“ имају друга достигнућа.

У њима нагло расте потрошња „органске хране“, која наводно оздрављује организам и продужава осећај среће, иако су медицинска истраживања показала да ,,органик фуд” нема никакав благотворни утицај на организам у поређењу са „обичном храном“. А у просеку је до два пута скупљи. Европљани ипак настављају да то једу јер у то – верују.

Ти просвећени рационални људи све чешће се окрећу и „алтернативној медицини“. У то они такође – верују.

Ауторитетима не верују ништа мање од својих прадедова и прабака.

Удаљавање од религије уопште не значи ослобађање разума Европљана (Американаца или „напредних Руса“). Они једино не верују у „спасење душе на застарели начин“. Зато верују у све што им кажу да је напредно, корисно, престижно и еколошко. Поготово ако је помодно и ако је рекламирано 3D анимацијом .

Религију из просвећених делова света не истискују условне ,,снаге разума” већ његови успешнији и убедљивији конкуренти на тржишту нада, страхова и емотивних преживљавања.

У суштини, напредни грађани просвећених земаља више напросто не верују да имају душу и да њу треба да од нечега спасавају…

 

Аутор Виктор Мараховски

 

Извор Факти, 30. мај 2018.