Не стишавају се тензије око “Мирдите”

Полиција спречила уношење сепаратистичких застава и слика

Ближи се фестивал “Мирдита, добар дан”, а тензије већ расту. Из СРС најавили да неће дозволити фестивал. С Косова кажу да им из Србије не дају да унесу заставе.

Наиме, заменик премијера Косова Енвер Хоџај оценио је данас да је срамно што полиција Србије не дозвољава да се у Србију унесу слике на којима су заставе Косова и Албаније, и друге које треба да буду део традиционалног фестивала “Мирдита, добар дан”, који треба да се одржи у Београду.

Хоџај је на Твитеру затражио од Владе Србије да обустави злостављање грађана Косова и најавио мере реципроцитета.

“Срамне слике на граници са Србијом где тамошње власти малтретирају косовске уметнике који путују за Београд. Позивамо власти у Србији да обуставе оваква дела иначе ће уследити мере реципроцитета. Како можемо да говоримо о нормализацији (односа) када Србија блокира уметнике да учествују на изложбама”, написао је Хоџај на Твитеру.

Приштински медији су објавили фотографије на којима припадници полиције Србије детаљно контролишу аутобус у којем се налазе уметници са Косова који треба да учествују на фестивалу “Мирдита, добар дан”.

Како је објављено, није дозвољено да у оквиру изложбе у Србију уђу слике на којима се виде заставе Косова и Албаније и једна уметничка слика на којој је натпис ОВК (Ослободилачка војска Косова).

СВАКИ ФЕСТИВАЛ ПРАТЕ ПРЕТЊЕ И ИНЦИДЕНТИ
Фестивал “Мирдита, добар дан”, у организацији Иницијативе младих за људска права, који се бави помирењем младих Срба и Албанаца, одржава се у Београду већ неколико година.

Сваки пут одржавање фестивала праћено је изазивањем тензија. Прошле године, подсетимо, сам почетак фестивала обележио је мањи инцидент када су у салу Дома омладине упали припадници покрета Заветници.

Највише буре подигло је најављено гостовање некадашње косовске председнице Атифете Јахјаге, а новинарске ступце су сваки дан пуниле вести о томе да Јахјага долази, односно не долази. Ове године претње су данима објављивали чланови СРС, који су рекли да ће учинити све да спрече фестивал. Реаговао је и МУП.

 

Извор Бета/Б92, 30. мај 2018.