Дојче веле о Италији: Аванти дилетанти

Читава нова италијанска влада се састоји од почетника, са изузетком новог шефа дипломатије Енца Моавера Миланезија

Још се не зна колико ће прескупих обећања новајлије у Италији збиља испунити. Брисел чекају немирна времена јер ће Контеова влада тражити дозволу да раздрагано троши позајмљено, коментарише Барбара Везел.

При формирању италијанске Владе превагнуо је принцип боље врабац у руци него голуб на грани. Матео Салвини, промућурни стратег десничарске Лиге, дуго је оклевао и надао се новим изборима. Његова популарност расла је на ракетни погон те му је била блиска идеја да појача изборни резултат. На крају је превладао опрез и он је пристао на брак из рачуна са Покретом пет звездица – по други пут.

Било би чудо уколико нови премијер Ђузепе Конте буде више од марионете у рукама шефова две коалиционе странке. Непознати професор права није укотвљен ни у Лиги ни у Пет звездица, његова моћ је на реверс. Конте је одабран да буде слаба фигура – шеф владе који ће морати да позове две партијске централе пре него што нешто договори са колегиницом Меркел или Макроном.

У том маниру се даље ређају имена новајлија у Влади од којих скоро нико раније није водио ни општинску управу. Нови министар финансија је до сада непознати професор економије, без икаквог искуства у политици. Када је његово име саопштено, новинари су грозничаво почели да гуглају ко је човек. Међу првим сазнањима чује се да Ђовани Трија није противник евра.

Читава Влада се састоји од почетника, са изузетком новог шефа дипломатије Енца Моавера Миланезија који има завидну каријеру у Европској комисији, Европском суду и италијанским владама. То влади у очима бирача даје додатну веродостојност јер међу стандарде популиста спада гнев против наводног естаблишмента.

Али, како се види на примеру градоначелника Рима који долази из Пет звездица и у главном граду не успева да уради баш ништа, вршење власти захтева више од крупних речи и неколико добрих намера.

Програм брака између две идеолошки неспојиве партије састоји се пре свега у поклонима својим бирачима који из буџета не могу да се плате. Тако су нестрпљиви да нешто мењају, да доведу нове људе у политику, да су се у брзини одучили од дигитрона.

Такозвани ,,flat tax“ – иста пореска стопа за све – којим вођа Лиге Салвини жели да усрећи своје присталице, заправо ће државу коштати милијарде, а грађане растеретити тек ако приходују више од 30.000 евра годишње. Мали људи какви су претежно гласали за популисте заправо ће плаћати више него до сада.

Основни приход који су Пет звездица обећале сиромашнима са југа земље је надокнада за социјално осигурање које је у Италији већ деценијама мањкаво. Нажалост држава за то нема пара. Огромне рупе које ће поменуте две мере отворити у државној каси не могу се запушити нагомилавањем дугова.

Уопште, основна економска идеја је у тренутном стању у свету доведена у питање: може ли Италија збиља да смањи државни дуг тако што ће више трошити? Велики број економских стручњака заступа ово учење. Али како тренутно Доналд Трамп гуши глобалну коњуктуру, тешко је назрети како ће се Италија извући из вира у који је упала.

Европској унији је само још требала популистичка екипа из Италије. Једва да је превазиђена грчка криза, наилази следећа далеко већа претња по еврозону. Италија је економски десет пута већа од Грчке. Ако Рим буде кренуо ка државном банкроту, лом на финансијским тржиштима би могао да усиса целу заједничку валуту.

Још се не зна колико ће прескупих обећања новајлије у Италији збиља испунити. У сваком случају Брисел чекају немирна времена јер ће Контеова влада тражити дозволу да раздрагано троши позајмљено. Ту дозволу ЕУ не може дати јер би крах био неизбежан.

И на другим пољима ће са овим Италијанима бити само свађе. Салвинијеве тираде о раздвајању раса у возовима показују екстремно десничарски, расистички светоназор. Ако као министар унутрашњих послова натера мигранте у ограђене кампове, у Италији ће прво избити грчевита борба за људска права. Ребус је зашто више лево усмерени Покрет пет звездица трпи Салвинијеву демагогију и планове.

И још једно: популисти у Риму убеђују људе да је Немачке крива за италијанску кризу. То је злонамерна глупост. Статистичко просечно благостање по глави становника је у Италији више него у Немачкој. Но у Италији имају огроман проблем са расподелом.

Погледајте, драги Италијани, у своје двориште и не приписујте другима хаос, корупцију, јавашлук, муљаже и све остало што кочи вашу лепу земљу. Осим тога важи: Аванти дилетанти!

 

Извор Дојче веле, 03. јун 2018.