Išćenko: Rusiji Mundijal neće smetati da interveniše u Ukrajini

Ukrajina ,,omađijava samu sebe” idejom da Rusija neće moći da interveniše zbog Mundijala

Šampionat sveta u fudbalu neće biti smetnja Rusiji da odgovori Ukrajini ako njena armija pređe crvenu liniju u Donbasu – ocenio je poznati ekspert za Ukrajinu Rostislav Išćenko.

Drugi ekspert za Ukrajinu – politikolog Dmitrij Kulikov – prethodno je ukazao da Kijev sprema vojne operacije protiv Donjecke i Luganske Republike baš u vreme Mundijala jer smatra da se Moskva do njegovog okončanja neće mešati u „donbaska zbivanja“.

Kulikov je uveren da Ukrajina na taj način „omađijava samu sebe“ jer se Rusija uprkos Mundijalu – bude li na to prisiljena – neće ustručavati da interveniše.

Išćenko se sa njim saglasio i podsetio da 2008. Olimpijada u Pekingu nije za Moskvu bila dovoljno veliki razlog da ne zaustavi u avgustu 2008. agresiju Gruzije na Južnu Osetiju. Dodao je da ruski državno-vojni vrh – ako Ukrajina napadne DNR i LNR – neće voditi računa koja je na Mundijalu utakmica na programu, niti o tome da li je radni ili neradni dan, već će odreagovati polazeći od interesa i mogućnosti RF kao države:

„Ako procena bude da ukrajinski napad treba ignorisati – biće ignorisan. Ako bude primećeno da je provokacija prešla određenu crtu – biće opredeljeni obim i karakter upotrebe sile. A to može biti i i jedan kratki udar posle kojeg će ukrajinska armija deset godina pokušavati da povrati borbeni potencijal ili će pasti odluka da se stvari dovedu do logičnog završetka“.

Kulikov je uveren da ukrajinski predsednik Petar Porošenko želi da udari na DNR i LNR, ali da se zadrži na „tankoj liniji koja bi ga delila od ulaska u pravi rat“:

„Porošenko ne bi da ide dalje od toga jer je svestan da ga posle prelaska te linije ne čeka ništa dobro, a nešto mora preduzeti i zato što mora imati povod za proglašavanje ratnog stanja, ali ne dajući Donjecku i Lugansku da uzvrate punom merom“.

Išćenko ne veruje da Porošenko želi uvođenje ratnog stanja, jer bi mu u tom slučaju bio potreban ozbiljan rat, a Ukrajina se boji brzog poraza. On smatra da je Porošenku zaoštravanje potrebno da bi stanovništvo „suočio sa ratom“ i inscenirao politička hapšenja radi jačanja lične vlasti. Slično kao što je u julu 2016. uradio Redžep Tajip Erdogan.

Išćeno je dodatno ukazao:

„Ukrajinski političari i generali stalno govore da bi oni zauzeli Donbas da imaju dovoljno snaga. Jedni se pretvaraju da se boje Rusije, a drugi strahuju da ukrajinska armija ima dovoljno snage samo za sedenje u rovovima. Ono što se prethodnih dana događalo kod Gorlovke pokazalo je da su u pravu ovi drugi“.

 

Izvor Fakti, 04. jun 2018.