Црногорска НВО би да отме Острог од СПЦ

НВО ,,Аманет” прикупила довољно потписа да предлог о укидању власништва СПЦ над верским објектима у ЦГ изнесе пред скупштину

Више од 7.000 потписа сакупила је невладина организација “Аманет” у оквиру петиције за укидање власништва СПЦ над манастирима и црквама у Црној Гори. То је довољан број да пројекат уђе у скупштинску процедуру, о коме ће се изјаснити посланици владајуће већине – ДПС, Социјалдемократе, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива, коалиција “Албанци одлучно” – док су у опозицији – Демократски фронт, Уједињена Црна Гора, СДП, Демос и независни посланик Александар Дамјановић.

Тражи се, истовремено, и враћање у власништво државе свих цркава и манастира које су саграђене у Црној Гори до 1. децембра 1918, након чега су, како тврде у “Аманету”, “отете и уписане као власништво Београдске патријаршије”.

— Прикупили смо 6.860 потписа, али тек су стигли потписи из дијаспоре, тако да ће тај број прећи и 7.300 – казала је на конференцији за новинаре Ана Вукотић, редитељ. – Са великом одговорношћу према грађанима смо одлучили да не предајемо потписе док не сачинимо правни документ који мора да иде уз петицију, а који ће гарантовати да ће ова иницијатива постићи свој циљ – а то је да испунимо аманет, враћање имовине СПЦ у власништво државе. Дакле, није нам циљ да имовина оде из власништва једне цркве у другу, односно из СПЦ у власништво ЦПЦ, већ да се имовина врати у власништво државе.

Истовремено, из Митрополије црногорско-приморске поручују да се оваквим деловањем “даје вештачко дисање пројекту стварања Црногорске православне цркве који је пропао”.

— После фарсе од скупљања електронских потписа и више медијских наступа у виду перформанса још се не може знати како та дружина мисли да изведе свој наум отимања црквене имовине – каже за “Новости” протојереј ставрофор Велибор Џомић. — Прво су помпезно најављивали да ће тражити брисање свих уписа у катастру, а то значи да су хтели да свим грађанима пониште правоснажна решења о њиховом праву својине на кућама и земљишту, а све са циљем да би поништили и правоснажна решења којим су утврђена својинска права Цркве над црквама, манастирима и црквеном имовином. Онда су их демантовали из Управе за некретнине Црне Горе.

Џомић додаје да се “озбиљност иницијативе” најбоље види у томе што су се међу потписницима нашли чак и Макс Лубурић и Анте Павелић.

— У питању је жеља за медијским рекламирањем и узнемиравањем јавности, јер је пројекат тзв. ЦПЦ доживео фијаско и сада му се даје “вештачко дисање”. О свему довољно говори чињеница да ни после више месеци деловања те дружине још не постоји јасно формулисан став. Ни њима ништа није јасно осим жеље да унесу немир у Црну Гору – каже Џомић.

ТИТУЛАР СПЦ
Црквена имовина у Црној Гори има свог титулара – Митрополију црногорско-приморску, а то потврђују хиљаде тапија, уговора о поклону или завештању, листови непокретности, купопродајни уговори, повеље, хрисовуље. До Другог светског рата, Митрополија је имала огромне поседе у својини, према неким рачуницама, готово трећину територије Црне Горе. Манастир Добриловина имао је читаве планине и катуне, сва села око манастира Острог била су на црквеној земљи, док су у Бјелопавлићима мештани који су имали куће на црквеним имањима плаћали аренду. Само манастир Света Тројица у Пљевљима имао је пре експропријације око 700 хектара шуме, 68 хектара ораница и ливада, млинове и зграде у пљеваљској чаршији.

 

Аутор В. Кадић

 

Извор Вечерње новости, 05. јун 2018.