Špigl: Merkelova tone u duboku apatiju

Uprkos svim kvalitetima, Merkelova je ,,najbolja u objašnjavanju zašto nešto ne može”, navodi ugledni nemački list

Kancelarka Angela Merkel sa dubokom zabrinutošću posmatra kako se oko nje gradi novi svetski poredak. Kad biste mogli da pogledate na svet kroz stakla njenih crnih naočari – već biste na horizontu videli jahače apokalipse – objavio je Špigl onlajn.

Portal uticajnog nemačkog lista, odmah je postavio i pitanje: „Ali, čini li ona išta ne bi li štogod u tome izmenila?“

Špigl onlajn u nastavku naglašava da je za Merkelovu Augsburški mir zaključen 25. septembra 1555. između luterana i katolika nešto veće od istorije. Upozorenje koliko je ranjiva civilizacija jer su u 16. veku pogrešno verovali da će se odredbe tog mira poštovati. A i mi danas možda grešimo što verujemo da su poredak i alijanse uspostavljeni nakon Drugog svetskog rata garancija da se ratne strahote neće više ponoviti.

Posle ručka u Vašingtonu sa Donaldom Trampom, Merkelova je rekla: „Dolazeće decenije će pokazati da li smo naučili lekcije istorije.“

Špigl onlajn procenjuje da se stiče utisak da nemačka kancelarka i ne pokušava da sačuva optimizam.

Ukazao je da Nemačka u odnosima sa partnerima nema čemu da se raduje. Jer, Tramp je za nju lider koji je časovnik istorije vratio „na nulu“ i doveo u pitanje sve što je decenijama objedinjavalo Zapad: NATO, trgovinske sporazume i Ujedinjene nacije.

Onlajn izdanje nemačkog nedeljnika tvrdi da se Vladimir Putin okrenuo od Zapada, kojim je bio ushićen, i koristi grub u silu u Ukrajini i Siriji, pa i u samoj Rusiji.

A Kina je samo dokaz da je veoma teško spajati diktaturu sa tržišnom ekonomijom.

Evropa je, opet, utonula u spletke i postala slabija posle Bregzita. A još je i paralizovana dugim procedurama donošenja odluka.

Špigl onlajn ukazuje da je Merkelova političar sa velikim radnim kapacitetom, pri čemu svi cene i njeno „duboko znanje, intelekt i strpljivost“. Uprkos svemu, ona je najbolja u objašnjavanju – zašto nešto ne može.

Isti list tvrdi da ona sebe smatra revolucionarnijom od svojih kolega, pa smatra da se treba kretati brže nego što se to događa i u EU i u Nemačkoj.

Špigl onlajn navodi za primer: „Kina je u stanju da sagradi cele megapolise od nule za samo nekoliko godina. Ona posle poseta Kini ukazuje da njenoj vladi procedure ne vezuju ruke, a da ni jedan kineski političar ne mora ništa da objašnjava građanima. Jer, Kina je zemlja kojom se upravlja odozgo naniže“.

List ukazuje da Merkel ne drži vatrene govore i da tvrdi da više voli da deluje. I zaključuje:

„Ona ne traga za rečima koje bi okupile ljude oko njenih ideja. Njeno ćutanje pothranjuje apatiju koja je muči.“

Bivši zamenik savetnika Baraka Obame za nacionalnu bezbednost – Ben Rods – otkrio je da je ona Obami poverila da se odlučila za četvrti mandat na čelu vlade zbog Trampove pobede na američkim predsedničkim izborima 2016.

 

Izvor Fakti, 07. jun 2018.

Pratite nas na YouTube-u