Meštani sela u Banatu protiv dolaska Srba sa Kosova

Pokrenuta neobična peticija u selu Melenci

Meštani banatskog sela Melenci, već nedelju dana potpisuju peticiju kojom od nadležnih traže da se izbegli i raseljeni sa Kosova izmeste iz njihovog mesta.

Kako navode, u selu su sve češća razbojništva i krađe, za šta krive izbegle i raseljene sa Kosova, što u policiji negiraju.

“Od kad su se oni doselili i krađe i provale i svega ima. Jer samo prođite kroz selo i videćete da oni sve obijaju. I skidaju roletne i prozore, ima svega”, kaže jedna stanovnica Melenaca.

“Ima sve više i više ubijanja i krađa. Nose kapije cele u sred noći. Cele”, dodaje njen sugrađanin.

“Dešavalo se da su ulazili ljudima u kuće, dešavalo se da su tamo gde su starija lica sama, da su ulazili i pravili čuda”, ističe treći stanovnik Melenaca.

Zbog toga je, kažu u selu, narod pokrenuo peticiju kojom zahteva da se spreči dalje naseljavanje izbeglih i raseljenih sa Kosova.

Međutim, ekipa televizije Prva nije uspela da stupi u kontakt sa inicijatorom peticije. Prema nezvaničnim saznanjima, peticiju je do sada potpisalo oko 1.500 ljudi, tj. četvrtina stanovnika Melenaca.

A šta kažu iz policije?

“Obaveštavamo Vas da na području odeljenja Melenci nije evidentiran porast pomenutih krivičnih dela iz oblasti imovinskih dalikata”, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz policije kao dokaz nude i statistiku o broju krivičnih dela (2016 – 67; 2017 – 65; U prvih pet meseci 2018 – 25) i broju razbojništava (2016 – 0; 2017 – 1; U prvih pet meseci 2018 – 1).

Iz mesne zajednice navode da peticija još nije stigla do njih.

“Čitao sam po nekim Fejsbuk stranicama, ali dok ne dobijemo zvaničnu verziju suludo je pričati o nekim komentarima. Zvanično vam kažem, zaista ne posedujemo nijedan dokument o nekom zvaničnom, planskom naseljavanju raseljenih lica u našem selu Melenci”, kaže predsednik mesne zajednice Veselin Frajić.

 

Izvor Prva/B92, 10. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u