Завршен историјски састанак Трампа и Ким Џонг Уна

Трамп оценио да је састанак са Ким Џонг Уном прошао ,,боље него што је ико очекивао”

Врховни вођа Северне Кореје и председник САД су у Сингапуру потписали заједнички документ. Ким Џонг Ун и ја само развили специјалну везу, рекао је Доналд Трамп. Веома брзо почиње процес денуклеаризације, најавио је председник Сједињених Држава. Ким је најавио да ће свет видети велике промене.

Доналд Трамп је након потписивања документа рекао да са Ким Џонг Уном има “специјалну везу”. “Била ми је част да будем с тобом”, рекао је председник САД лидеру Северне Кореје.

Трамп је после потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију.

“Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно”, поручио је амерички председник.

За CNN је неименовани амерички званичник навео да се ради о “споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом”.

На питање да ли ће позвати Кима у Белу кућу, Трамп је рекао да ће то “апсолутно” учинити.

Док су стајали испред застава две земље, Трамп и Ким су се и последњи пут руковали у Сингапуру.

“Он је достојан преговарач”, рекао је Трамп репортерима истакавши да је Ким ту у име свог народа.

Новинари су питали Трампа и шта је научио о севернокорејском лидеру. “Сазнао сам да је он веома талентован човек. Сазнао сам и да веома воли своју земљу”, рекао је председник Сједињених Држава најавивши да ће се опет састати са Кимом.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. “Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ”, поручио је Ким уз помоћ преводиоца. Најавио је да ће свет видети велике промене.

Опростивши се од америчког председника, лидер Северне Кореје је напустио Сингапур.

Пре потписивања документа, Трамп је рекао да је састанак са врховним вођом Северне Кореје прошао боље него што је ико очекивао.

Амерички и севернокорејски лидери, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун срдачно су разговарали током 38-минутног састанка иза затворених врата.

Према информацијама Шангајске медијске групе, 35-годишњи Ким је на место састанка стигао седам минута пре 71-годишњег Трампа, како би, како се оцењује, показао поштовање према старијем.

До историјског сусрета дошло је после неколико месеци дипломатског надмудривања САД и Северне Кореје.

Медији наводе да би самит могао да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТУ?
АП преноси да се у документу који су Трамп и Ким потписали наводи да ће двојица лидера удружити напоре “на изградњи трајног и стабилног мировног режима” на Корејском полуострву.

Бела кућа још није званично објавила текст документа, али су га новинари фотографисали на церемонији потписивања.

АП наводи да се у документу налазе четири широко дефинисане обавезе и да у тексту пише да се стране “обавезују да ће успоставити нове односе САД – Демократска Народна Република Кореја у складу са жељом народа две земље за миром и просперитетом”.

У документу се наводи и да ће се Трамп и Ким обавезати на враћање посмртних остатака ратних заробљеника и несталих у ратним акцијама.

 

Извор Ројтерс/Танјуг/CNN/РТС, 12. јун 2018.