Blumberg: Bojkot svetskog prvenstva nije uspeo

“Ako govorimo o situaciji u vezi sa Svetskim prvenstvom u Rusiji, Moskva je pobedila London rezultatom 1:0”

Rusija može da dobije na međunarodnom nivou od organizovanja Svetskog prvenstva 2018. godine, jer pokušaj bojkota fudbalskog turnira nije uspeo, piše Blumberg.

Agencija navodi da je britanska premijerka Tereza Mej ranije izjavila da britanski zvaničnici i članovi kraljevske porodice neće otići na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiju zbog „verovatne umešanosti“ Moskve u trovanje bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja.

Nakon toga, London je sa Sjedinjenim Američkim Državama i saveznicima u Evropi razgovarao o mogućnosti bojkota Mundijala, ali, kako ističe Blumberg, britanska tvrda linija nije našla na podršku. Od svih evropskih zemalja na poziv je odgovorio samo Island, rekavši da njegovi zvaničnici neće otići na Svetsko prvenstvo iz solidarnosti sa Velikom Britanijom.

„Ako govorimo o situaciji u vezi sa Svetskim prvenstvom u Rusiji, Moskva je pobedila London rezultatom 1:0“, piše agencija.

Bivši agent Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju, što je izazvalo veliki međunarodni skandal. London za trovanje optužuje Moskvu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov više puta je izjavljivao da London nije dao nijednu konkretnu činjenicu koja bi ukazivala na učešće Rusije u trovanje bivšeg oficira.

Svetsko prvenstvo u fudbalu biće održano od 14. juna do 15. jula u 11 gradova Rusije: Moskvi, Sankt Peterburgu, Samari, Saransku, Rostovu na Donu, Sočiju, Kazanju, Kalinjingradu, Volgogradu, Nižnjem Novgorodu i Jekaterinburgu.

 

Izvor Sputnjik, 13. jun 2018.