ISIS ostao još samo na delovima Sirije pod američkom kontrolom

Delovi Sirije pod kontrolom legalne vlade iz Damaska se vraćaju mirnom životu

Sirijska armija uspela je – uz podršku ruske avijacije – da spreči proboj prema Palmiri terorista i drugih boraca iz prostora oko grada Al-Tanfa koji pod okupacijom drže Amerikanci.

Konkretnije, oni pored Al-Tanfa imaju vojnu bazu, a grad i okolina su pod njihovom okupacijom.

Napad je počeo pred zoru. Došao je upravo iz Al-Tanfa.

Napadači su već u prvom naletu imali pet mrtvih i uništena dva borbena vozila. Na kraju su morali da odstupe prema Al-Tanfu, da bi bili pod američkom zaštitom.

Što je jednako važno, ovo nije bio jedini napad koji je došao iz Al-Tanfa. Bilo ih je već desetak.

Portparol Ministarstva odbrane RF – general Igor Konašenkov – povodom ovog neuspelog pokušaja da se zauzme drevna Palmira izjavio je da teroristi iz Islamske države u Siriji imaju uporišta još samo na delovima njene teritorije koje kontrolišu Sjedinjene Države.

Konašenkov je zato Pentagonu namenio ove reči:

„Preporučujem da pogledaju situacionu kartu Sirije. Lako će uočiti da Islamska država još dejstvuje samo u rejonima Sirije koje kontrolišu Sjedinjene Države.“

Portparol vojnog vrha Rusije je na ovo ukazao reagujući na tvrdnju ministra odbrane SAD, Džejmsa Matisa, da su sirijski lider Bašar Asad, Rusija i Iran, koji ga podržavaju, „doveli sirijski narod do katastrofe“, a da su kurdske Snage demokratske Sirije navodno „formacija koja je u upornoj borbi odnela pobedu nad teroristima u Siriji“.

Konašenkov je – demantujući Matisa – ukazao da se delovi Sirije koji su se vratili pod kontrolu legalne vlasti u Damasku „vraćaju mirnom životu“, da rade fabrike, škole, prodavnice i pijace, dečiji vrtići:

„Realnu katastrofu Sirijci doživljavaju u Raki i Al-Tanfu sa okolinom. A te gradove i teritoriju oko njih nezakonito kontrolišu Sjedinjene Države. Na ovo je ukazala i ,,Amnesti internešenel”, u svom poslednjem izveštaju“.

Konašenkov je podsetio Pentagon i Belu kuću da je Islamska država plod američkog upada u Irak i da je glavnina naoružanja koje su Amerikanci upućivali „sirijskoj opoziciji“ završila kod Islamske države i Džabahat al-Nusre.

 

Izvor Fakti, 13. jun 2018.