Ivanov nakon dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevim

Predsednik Makedonije će se kasnije danas obratiti javnosti povodom sporazuma o novom imenu zemlje

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nakon samo dva minuta prekinuo je sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu dogovorenom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o novom imenu Makedonije.

Kabinet predsednika je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma.

Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

„Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije “, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum između Ciprasa i Zaeva ocenjen je istorijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvanični EU i SAD.

Dogovoreno je da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova neprihvatljivo.

 

Izvor Politika, 13. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u