Меркелова под притиском, Зехофер јој упутио ултиматум

Министар унутрашњих послова Немачке захтева ригорозније мере према имигрантима

Немачку владу потресају крупне несугласице пошто министар унутрашњих послова Хорст Зехофер тражи од канцеларке Ангеле Меркел пооштравање политике према имигрантима.

DW пише да Меркелова и Зехофер, који се већ дуго не слажу око мигрантске политике, у среду нису успели да превазиђу разлике, што би могло да доведе до ситуације у којој на својој функцији може остати само једно од њих двоје.

Зехофер, лидер баварске CSU, сестринске странке CDU Ангеле Меркел, тражи да се одређеним избеглицама уопште не дозволи улазак у Немачку, као и ригорозније поступање с тражиоцима азила који долазе, пре свега, преко југа Немачке, из Аустрије, што значи да је Баварска под најјачим притиском кад је реч о доласку миграната.

Спор се утишао уочи избора у септембру 2017, како блок CDU /CSU не би изгледао растрзано, али Зехофер је после тога остао при врло тврдим ставовима. Немачка штампа преноси да Зехофер није одустао од захтева да се избеглице које су већ регистроване у некој од земаља ЕУ враћају са границе.

Таблоид Билд преноси да је Зехофер поставио ултиматум – ако до решења не дође још ове недеље, Баварска ће једнострано почети да спроводи ту меру.

Отпор политици Ангеле Меркел, која се залаже за „отворенију границу“ и „европско решење“, постоји и у њеној странци. Билд је спровео анкету међу 246 посланика CDU-а и пренео да само троје њих подржава канцеларку.

У Немачку је дошло више од милион тражилаца азила од 2015. и канцеларка је признала да треба побољшати систем и ојачати спољне границе Европске уније, али тврди да би Берлин одбијањем да прими избеглице могао да прекрши европске прописе, а и да повећа притисак на земље као што су Италија и Грчка.

У Баварској на јесен следе покрајински избори, па је Зехофер можда и због тога појачао реторику, али је почео да добија подршку из странке Ангеле Меркел као и из неких других земаља.

У Аустрији и Италији су на власт дошле странке са снажном антиимигрантском политиком.

Аустријски канцелар Себастијан Курц подржао је, после састанка са Зехофером, његове идеје и рекао да Рим, Беч и Берлин треба заједно раде по питању миграната.

„По нашем мишљењу, потребна нам је осовина спремних за борбу против илегалне миграције“, рекао је Курц, чија земља 1. јула преузима председавање ЕУ.

 

Извор Бета/Н1, 14. јун 2018.