Ангела Меркел пада због миграната?

Раздор између CDU и CSU поводом миграната дошао до критичне тачке

Ситуација је озбиљна. Ангела Меркел, канцеларка и шефица CDU, на мети је оштрих напада и то из редова „сестринске“ CSU. Темељи њемачке демохришћанске политике се тресу. И то поново због избјеглица.

Ванредно стање у Бундестагу: сједница се прекида. Прво је ријеч о паузи од два сата, али она се продужава на четири. Разлог: највећа посланичка група у њемачком парламенту, група демохришћанских странака CDU/CSU, заказала је ванредну сједницу. Већ је и то само по себи неуобичајено.

Али равна сензацији је чињеница да посланици те групе засједају одвојено, по странкама: баварска Хришћанско-социјална унија (CSU) на једној, а Хришћанско-демократска странка (CDU) у којој су посланици из осталих дијелова Њемачке на другој страни. Тако нешто се посљедњи пут догодило деведесетих.

Након непуних сто дана на власти, нова влада Ангеле Меркел проживљава прву озбиљну кризу. Као и много пута до сада, када је у питању свађа између сестринске CDU и CSU јабука раздора је – политика према избеглицама.

СТАРА, СПОРНА ТЕМА
Од избијања избјегличке кризе 2015. баварска CSU, а прије свега њен предсједник и однедавно савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, проблем избјеглица желе да ријеше брзо и то на савезном, њемачком нивоу. Ангела Меркел стреми рјешењу на нивоу Европске уније, дакле без „солирања“ појединих земаља-чланица.

Али проблем избјеглица на нивоу ЕУ рјешава се већ годинама, без изгледа да би ускоро могао и да буде ријешен. Прије свега се источне чланице ЕУ упорно опиру примању избјеглица које још увијек даноноћно пристижу у Европу. CSU и CDU су због тога у више наврата протеклих година преживљавали кризне тренутке, али им је до сада увијек полазило за руком да пронађу заједничко рјешење.

Сада је ситуација ипак нешто другачија. Хорст Зехофер је министар унутрашњих послова и као такав одговоран за питање миграција. Прије неколико седмица најавио је свој „Мастер-план за миграцију“ од 63 тачке. Тачка око које се ломе копља односи се на ставку која налаже да избјеглице тј. потражиоци азила који су већ регистровани у некој од земаља ЕУ или им је у Њемачкој већ одбијен захтјев, не буду пуштани преко њемачке границе.

С тим се не слаже Ангела Меркел која је још 2015. суспендовала тзв. Даблински споразум који налаже да избјеглице остају у земљи ЕУ у коју су прво и ушле.

КОНЗЕРВАТИВНА РЕВОЛУЦИЈА CSU?
Кризни састанак одржан у сриједу увече (13.6.) на нивоу Меркел-Зехофер, који је заправо требало да остане тајна за јавност, није уродио плодом. CSU је одбацио канцеларкин приједлог да се са земљама ЕУ које би биле највише погођене Зехоферовим затварањем граница – попут Аустрије, Грчке, Италије, али и Хрватске – постигну билатерални договори о том питању, који би затим били преточени у неку врсту ЕУ-рјешења на самиту крајем овог мјесеца.

Зехофер сматра – и у томе има јединствену подршку посланика CSU – да би превише дуго трајало да се дође до некаквог ЕУ-рјешења. Његово мишљење је сљедеће: треба дјеловати брзо и грађанима показати да политичари не сједе скрштених руку. Расположење међу грађанима, нарочито након више случајева убистава у којима су починиоци били азиланти, веома је лоше.

Посљедња истраживања јавног мнијења показују да већина грађана подржава брже протјеривање оних избјеглица које су се огријешиле о закон или оних особа којима је одбијен захтев за азилом. За Зехофера и CSU ради се о у питању вјеродостојности политике.

Неки јастребови из редова CSU, попут Александера Добринта, шефа посланика из редова те странке унутар демохришћанске посланичке групе, оћењују да је ријеч о „историјском тренутку“ од којег зависи будућност земље. Добринт је такођер, прије неколико мјесеци, изазвао помутњу изјавом да је Њемачкој потребна „конзервативна револуција“, што се доживјело као директан напад на Ангелу Меркел и њену либералну форму хришћанске демократије

ШТА CSU У СТВАРИ ХОЋЕ?
Који мотиви стоје иза избјегличке офанзиве CSU? Да ли се ради о избјеглицама или о рушењу канцеларке? Многи подсећају на чињеницу да се у октобру одржавају избори за баварски парламент и да је десно-популистичка Алтернатива за Њемачку (AfD) за петама CSU. AfD је већ прошле године одузео много гласова CSU у њиховом упоришту у Баварској. То се – у томе су лидери баварских демохришћана сложни – не смије поновити.

Или се ради о томе да се унутар ЕУ повећа притисак како би се напокон дошло до решења избегличког проблема на нивоу Уније?

Тренутно све указује на нову ескалацију. У више наврата је из CSU стављено до знања да Зехофер, као министар, може дијелове свог Мастер-плана за миграцију, да стави на снагу и без одобрења канцеларке. Али у том случају она може и да га отпусти. То би опет повукло са собом отказивање послушности посланика CSU, отварање питања повјерења влади у Бундестагу и могуће повлачење канцеларке са своје позиције. Нико се тренутно у Берлину не усуди да говори о могућим сценаријима.

Ангела Меркел за сада, како је процурило са затвореног састанка, ужива повјерење већина посланика њене CDU. Они подржавају канцеларкин приједлог да се с одлуком о затварању граница за избјеглице причека до самита ЕУ крајем мјесеца. У сукоб унутар демохришћана сада се умијешао и ветеран CDU Волфганг Шојбле, тренутно предсједник Бундестага.

Исход је у сваком случају неизвјестан. Ангела Меркел је на власти од 2005. – али њен пријевремени одлазак са функције њемачке канцеларке ових дана у Берлину више није нешто што спада у домен научне фантастике.

 

Извор Дојче веле, 15. јун 2018.