Angela Merkel pada zbog migranata?

Razdor između CDU i CSU povodom migranata došao do kritične tačke

Situacija je ozbiljna. Angela Merkel, kancelarka i šefica CDU, na meti je oštrih napada i to iz redova „sestrinske“ CSU. Temelji njemačke demohrišćanske politike se tresu. I to ponovo zbog izbjeglica.

Vanredno stanje u Bundestagu: sjednica se prekida. Prvo je riječ o pauzi od dva sata, ali ona se produžava na četiri. Razlog: najveća poslanička grupa u njemačkom parlamentu, grupa demohrišćanskih stranaka CDU/CSU, zakazala je vanrednu sjednicu. Već je i to samo po sebi neuobičajeno.

Ali ravna senzaciji je činjenica da poslanici te grupe zasjedaju odvojeno, po strankama: bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) na jednoj, a Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) u kojoj su poslanici iz ostalih dijelova Njemačke na drugoj strani. Tako nešto se posljednji put dogodilo devedesetih.

Nakon nepunih sto dana na vlasti, nova vlada Angele Merkel proživljava prvu ozbiljnu krizu. Kao i mnogo puta do sada, kada je u pitanju svađa između sestrinske CDU i CSU jabuka razdora je – politika prema izbeglicama.

STARA, SPORNA TEMA
Od izbijanja izbjegličke krize 2015. bavarska CSU, a prije svega njen predsjednik i odnedavno savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, problem izbjeglica žele da riješe brzo i to na saveznom, njemačkom nivou. Angela Merkel stremi rješenju na nivou Evropske unije, dakle bez „soliranja” pojedinih zemalja-članica.

Ali problem izbjeglica na nivou EU rješava se već godinama, bez izgleda da bi uskoro mogao i da bude riješen. Prije svega se istočne članice EU uporno opiru primanju izbjeglica koje još uvijek danonoćno pristižu u Evropu. CSU i CDU su zbog toga u više navrata proteklih godina preživljavali krizne trenutke, ali im je do sada uvijek polazilo za rukom da pronađu zajedničko rješenje.

Sada je situacija ipak nešto drugačija. Horst Zehofer je ministar unutrašnjih poslova i kao takav odgovoran za pitanje migracija. Prije nekoliko sedmica najavio je svoj „Master-plan za migraciju” od 63 tačke. Tačka oko koje se lome koplja odnosi se na stavku koja nalaže da izbjeglice tj. potražioci azila koji su već registrovani u nekoj od zemalja EU ili im je u Njemačkoj već odbijen zahtjev, ne budu puštani preko njemačke granice.

S tim se ne slaže Angela Merkel koja je još 2015. suspendovala tzv. Dablinski sporazum koji nalaže da izbjeglice ostaju u zemlji EU u koju su prvo i ušle.

KONZERVATIVNA REVOLUCIJA CSU?
Krizni sastanak održan u srijedu uveče (13.6.) na nivou Merkel-Zehofer, koji je zapravo trebalo da ostane tajna za javnost, nije urodio plodom. CSU je odbacio kancelarkin prijedlog da se sa zemljama EU koje bi bile najviše pogođene Zehoferovim zatvaranjem granica – poput Austrije, Grčke, Italije, ali i Hrvatske – postignu bilateralni dogovori o tom pitanju, koji bi zatim bili pretočeni u neku vrstu EU-rješenja na samitu krajem ovog mjeseca.

Zehofer smatra – i u tome ima jedinstvenu podršku poslanika CSU – da bi previše dugo trajalo da se dođe do nekakvog EU-rješenja. Njegovo mišljenje je sljedeće: treba djelovati brzo i građanima pokazati da političari ne sjede skrštenih ruku. Raspoloženje među građanima, naročito nakon više slučajeva ubistava u kojima su počinioci bili azilanti, veoma je loše.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina građana podržava brže protjerivanje onih izbjeglica koje su se ogriješile o zakon ili onih osoba kojima je odbijen zahtev za azilom. Za Zehofera i CSU radi se o u pitanju vjerodostojnosti politike.

Neki jastrebovi iz redova CSU, poput Aleksandera Dobrinta, šefa poslanika iz redova te stranke unutar demohrišćanske poslaničke grupe, oćenjuju da je riječ o „istorijskom trenutku” od kojeg zavisi budućnost zemlje. Dobrint je također, prije nekoliko mjeseci, izazvao pomutnju izjavom da je Njemačkoj potrebna „konzervativna revolucija”, što se doživjelo kao direktan napad na Angelu Merkel i njenu liberalnu formu hrišćanske demokratije

ŠTA CSU U STVARI HOĆE?
Koji motivi stoje iza izbjegličke ofanzive CSU? Da li se radi o izbjeglicama ili o rušenju kancelarke? Mnogi podsećaju na činjenicu da se u oktobru održavaju izbori za bavarski parlament i da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) za petama CSU. AfD je već prošle godine oduzeo mnogo glasova CSU u njihovom uporištu u Bavarskoj. To se – u tome su lideri bavarskih demohrišćana složni – ne smije ponoviti.

Ili se radi o tome da se unutar EU poveća pritisak kako bi se napokon došlo do rešenja izbegličkog problema na nivou Unije?

Trenutno sve ukazuje na novu eskalaciju. U više navrata je iz CSU stavljeno do znanja da Zehofer, kao ministar, može dijelove svog Master-plana za migraciju, da stavi na snagu i bez odobrenja kancelarke. Ali u tom slučaju ona može i da ga otpusti. To bi opet povuklo sa sobom otkazivanje poslušnosti poslanika CSU, otvaranje pitanja povjerenja vladi u Bundestagu i moguće povlačenje kancelarke sa svoje pozicije. Niko se trenutno u Berlinu ne usudi da govori o mogućim scenarijima.

Angela Merkel za sada, kako je procurilo sa zatvorenog sastanka, uživa povjerenje većina poslanika njene CDU. Oni podržavaju kancelarkin prijedlog da se s odlukom o zatvaranju granica za izbjeglice pričeka do samita EU krajem mjeseca. U sukob unutar demohrišćana sada se umiješao i veteran CDU Volfgang Šojble, trenutno predsjednik Bundestaga.

Ishod je u svakom slučaju neizvjestan. Angela Merkel je na vlasti od 2005. – ali njen prijevremeni odlazak sa funkcije njemačke kancelarke ovih dana u Berlinu više nije nešto što spada u domen naučne fantastike.

 

Izvor Dojče vele, 15. jun 2018.