Меркелова прихватила Зехоферов „ултиматум“

Зехофер показао да ауторитет Меркелове има границе

Немачки министар унутрашњих послова и лидер CSU Хорст Зехофер рекао је да је канцеларки Ангели Меркел дао рок за проналазак решења за питање миграната.

Он је члановима своје странке казао да је тај рок до краја јуна, као и да га је она прихватила, јављају агенције.

Ројтерс преноси да је CSU данас понудила Меркеловој „маслинову гранчицу“, предложивши да се план о враћању миграната са немачке границе примени – постепено.

Како се додаје, Меркелова је прихватила да до краја месеца, када се одржава самит Европске уније, одложи забрану прихватања миграната који су већ регистровани у другим државама ЕУ.

Иначе, CSU – баварска савезница партије канцеларке Меркел – данас одлучује колико далеко ће ићи у спору са немачком лидерком поводом миграција, који је ескалирао у претњу по њену владу.

Државни премијер Маркус Зедер рекао је да ће CSU на данашњем састанку донети одлуку о томе да ли ће инсистирати на политици враћања неких избеглица са немачке границе, али да ће на федералном министру Зехоферу бити да одлучи да ли ће и како применити политику која би могла да доведе до раскида вишедеценијског савеза CSU са Хришћанско-демократском унијом (CDU) Ангеле Меркел.

„Данас шаљемо сигнал о решености“, рекао је раније данас Зедер новинарима, по доласку на састанак председништва странке у Минхену.

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер позива Немачку да врати са своје границе мигранте који су већ регистровани као тражиоци азила у другим европским земљама, чему се Меркел противи, упозоравајући да би то ослабило 28-члану Европску унију, наводи АП. Зехофер је, иначе, на челу баварске CSU , сестринске партије CDU Ангеле Меркел.

CSU је решена да покаже свој оштар став према миграцији, у тренутку када се суочава са изазовом октобарских државних избора у Баварској, и тврди да је то најбољи начин да се смањи подршка крајње десничарској партији Алтернатива за Немачку.

На данашњем састанку у Минхену, руководство CSU ће вероватно дати Зехоферу зелено светло да спроведе тај план, али је нејасно у којој мери лидери желе да се план примени, наводи америчка агенција.

Ако Зехофер заиста спроведе план једнострано, пркосећи Меркеловој, то би могло да покрене ланчане догађаје који би, пак, могли да доведу до пада немачке коалиционе владе, упозорава АП.

CSU, иначе, данас у Берлину држи одвојени састанак свог руководства.

Како год да се заврши, овај спор је изнео на видело тензије у влади која је на власт дошла у марту, после скоро шест месеци постизборних преговора, а уз то, спор открива и ограничења ауторитета канцеларке Меркел, закључује америчка агенција.

 

Извор Танјуг/Б92, 18. јун 2018.