Немачки медији: Зехофер одбија сарадњу са Меркеловом

Многи сматрају да би Хорст Зехофер чак могао да уђе у коалицију са Алтернативом за Немачку

Министар унутрашњих послова Њемачке и предсједник баварске Хришћанске социјалне уније (CSU) Хорст Зехофер одбија да настави да ради с канцеларком Ангелом Меркел, јуче је извијестио Велт ам сонтаг.

Не могу да радим с том женом, рекао је Зехофер на састанку чланова кабинета CSU с челником парламентарне групе CSU у Бундестагу Александером Добринтом.

Зехофер је поновио те ријечи најмање два пута, преноси њемачки лист.

Као што смо извијестили у анализи о превирањима у Европској унији, сукоб између CSU Зехофер и CDU Ангеле Меркел је посљедица различитих ставова о питању илегалне имиграције.

Канцеларка и њен CDU траже доношење паневропског рјешења за овај проблем, док CSU инсистира да нерегистровани имигранти или они којима је већ одбијен захтјев за азил у Њемачкој напусте територију земље.

Шпигл је такође потврдио информацију, наводећи како се сукоб између CDU и CSU све више распламсава.

Утицајни политичари у врху CSU су бескомпромисни у свом ставу и сматрају како Берлин о овом питању нема шта да расправља с осталим чланицама Европске уније. “Нисмо у спору унутар ЕУ, али очекивања грађана су да савезни министар унутрашњих послова досљедно дјелује”, рекао је министар унутрашњих послова Баварске Јоаким Херман.

“Само желимо да се вратимо примјени европског закона. Ако друге земље то нису учиниле, мораћемо да пронађемо одговор”, рекао је министар унутрашњих послова Баварске Јоаким Херман.

Према чланкук који је објавио Велт ам сонтаг, спор између “сестринских” странака је тренутно довео до великог неповјерења и међусобних оптужби. Ради се о неусклађеној сарадњи и скривању процеса од јавности.

Зехофер се осјећао преварен јер му је Ангела Меркел, “као компромис”, понудила само спровођење постојећег закона.

CSU не може рискирати, јер се у Баварској 14. октобра одржавају избори и CSU жели да одбрани своју апсолутну већину. Ако попусти пред политиком средишње владе, аналитичари сматрају да ће доћи до одлива гласова и јачања Алтернативе за Њемачку.

У другом сценарију је могуће да дође до раскола унутар демокршћана и подјеле на CDU и CSU, док је све више оних који сматрају како постоји могућност да би Хорст Зехофер чак могао да уђе у коалицију с Алтернативом за Њемачку, како у Баварској, тако и на савезном нивоу. За сада унутар CSU одбацују такву могућност, али су ставови двије странке о имиграционој политици све ближи, док канцеларка одуговлачи и тражи још неколико недеља за постизање договора на европском нивоу, што је тренутно немогућа мисија.

 

Извор Логично, 18. јун 2018.