Мекалистер: Извештај са пет порука Србији

Известилац ЕП за Србију пожелео нашој земљи срећу у евроинтеграцијама и другој фази Мундијала

Известилац Европског парламента за нашу земљу, Дејвид Мекалистер, пожелео је данас успех Србији на путу ка чланству у ЕУ, али и на, како је рекао, путу ка другој фази такмичења на Светском првенству у Русији поруком: Срећно Србијо, на српском језику.

Мекалистер је након представљања Нацрта извештаја о Србији пожелео успех фудбалској репрезентацији наше земље у предтсојећим мечевима са Швајцарском и Бразилом.

Када је реч о дебати која се водила у Спољноплитичком одбопору Европског паралмета о Нацрту извештаја о Србији Мекалистер је констатовао да у свим политичким групама у ЕП постоји позитивна атмосфера за даљи напредак Србије ка чланству у ЕУ.

”ЕУ је ту јасна. Ми желимо да подржимо Србију и ту смо да наставимо да јој помажемо”, каже Мекалистер

Он је похавлио добар и напоран рад Србије на путу ка чланству, а посебно напредак у области економије и регионалне сарадње и помирења.

”Још посла остало је да се уради у ообласти владавине права, независног правосуђа, борбе против корупције и у реформи јавне администрације”, напоменуо је Мекалистер.

МЕКАЛИСТЕР: ИЗВЕШТАЈ СА ПЕТ ПОРУКА СРБИЈИ
Србија је на путу ка ЕУ и у последњих 12 месеци предузела је важне кораке у правцу усклађивања са европским стандардима, поручио је данас известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер представљајући нацрт свог извештаја о Србији посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Известилац за Србију и председавајући Спољнополтичким одбором Европског парламента у првом представљању нацрта свог извештаја о Србији каже да извештај има пет кључних порука.

Као прву, Меклистер је навео даљи напредак земље у области развоја функционалне тржишне економије, обезбеђивање економског раста и очцување макроекономске и монетарне стабилности. ”Приступање ЕУ зависи од учинака који се огледају у усвајању и пуној примени неопходних реформи. Приступање Уније нису датуми, већ резултати и искрено се надам да ће Србија наставити пут ка чланству и у наредним месецима”, каже Мекалистер.

Као другу кључну поруку Дејвид Мекалистер наводи да је владавина права у срцу приступних преговора и да је напредак у тој области неопходан за приближавање Србије ЕУ.

”Иако Београд показује јасну опредељеност да реши нека од питања, важно је да се појачају напори, посебно у циљу обезбеђења независности правосуђа и целокупног правосудног система, и да се безусловно бори против корупције и организованог криминала”, каже Мекалистре.

Медијске слободе морају да буду гарантоване и у наредној години ситуација у медијима у Србији мора се поправити, трећа је порука Дејвида Мекалистера.

”Сви се салжемо у овом Одбору да је слобода медија у срцу демократије. Она се не може постићи само усвајањем закона, већ и стварањем позитивне атмосфере за медије”, подвлачи Мекалистер.

У својој четвртој поруци известилац за Србију констатује да држава наставља ангажман на нормализацији односа са Косовом и да на иницијативу предеседника Александра Вучића води унутрашњи дијалог.

”И Косово и Србија треба сада да раде на пуној имплементацији свих већ постигнутих споразума и то у доброј вери и на време. Формирање Асосцијције/Заједнице српских општина је приоритет, а мора се решити и питање енергетике између две стране”, наводи известилац.

Пету поруку Мекалистре је упутио српском Парламенту и позвао на да ефикасан надзор извршне власти у земљи.

Нагласио је да се транспрентност, свеобухватност и квалитет законодавних процеса мора повећати, а коришћење хитних процедура смањити.

”Народна скупштина мора активно да преузме своју улогу у расправи и надзору закона”, закључио је Дејвид Мекалистер.

Он је позвао Србију да не одлаже рад на обавези постепеног усклађиваја спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ.

Посланици АФЕТА до 30. августа могу да поносе амандамне на нацрт извешатаја о Србији.

Нацрт би требало да буде усвојен на Спољнополитичком одбору у октобру, а Европски парламент би у новембру требало да гласа и усвоји зивештај о Србији.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 20. јун 2018.