Zaev: Makedoniji poziv u NATO već u julu

NATO odlučio da pozove Makedoniju u članstvo na samitu Alijanse u julu

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je NATO jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u Alijansu stavi na dnevni red julskog samita.

Zaev je to rekao na sednici makedonske skupštine na kojoj su poslanici većinom glasova ratifikovali Dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu. “Time se ostvaruju vekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih građana Makedonije”, rekao Zaev.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za članstvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

“Nadam se da će biti napretka jer su postigli sporazum sa Grčkom oko imena. Ukoliko se sporazum u potpunosti implementira, novo ime će biti Republika Severna Makedonija i tada možemo da idemo dalje što se tiče članstva u NATO”, rekao je Stoltenberg. Upitan da li postoji vremenski okvir za članstvo Makedonije u toj organizaciji, Stoltenberg je kazao da to zavisi od finalizacije sporazuma u Skoplju.

“Nadam se da ćemo početi pristupne pregovore već na samitu NATO u julu, a ukoliko se sve bude odvijalo po planu nakon ratifikacije i referenduma koji će se održati krajem ove godine”, rekao je Stoltenberg.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 20. jun 2018.

Pratite nas na YouTube-u