Ivanov: Neću odobriti sporazum sa Grčkom, postoji osnov za krivično gonjenje

Dogovor s Grčkom, prema Ivanovu, Makedoniju dovodi u položaj potčinjenosti

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament.

U obrazloženju poslatom Sobranju Ivanov navodi da dogovor, kojim se rešava makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, nema osnove u Ustavu i da nije ratifikovana u skladu s Ustavom.

“Jedan od stubova moje politike u izvornom programu iz 2014. godine je da ne prihvatam promenu Ustava radi promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili predloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota”, naveo je Ivanov.

Dogovor s Grčkom, prema Ivanovu, Makedoniju dovodi u položaj potčinjenosti prema drugoj državi, što je krivično delo koje se kažnjava zatvorskom kaznom od najmanje pet godina.

“Ozakonjenje ovog dogovora stvara pravne posledice koje su osnov za krivično delo”, naveo je predsednik Makedonije u pismu Sobranju, navodeći i da Dogovor izlazi iz okvira rezolucija Saveta bezbednosti UN 817 i 845 o Makedoniji iz 1993. godine.

Makedonski parlament je 20. juna sa 69 glasova za, bez prisustva opozicione VMRO DPMNE, ratifikovao dogovor s Grčkom koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Dogovorom je predviđeno da Makedonija pred ustavno ime doda geografsku odrednicu “severna” i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Prema Ustavu Makdoniije, u slučaju da predsednik stavi veto na zakon o ratifikaciji, taj dokument ponovo ide u parlamentarnu proceduru i drugi put mora da bude izglasan sa najmanje 61 glasom.

Ako poslanici drugi put izglasaju zakon, vraća se predsedniku Makedonije, koji je prema Ustavu dužan da ga potpiše.

Ivanov je ranije najavio da nikako neće potpisati ukaz o proglašenju dogovora sa Grčkom, bez obzira na “sve pritiske, ucene i pretnje”, a već je jednom ranije ove godine prekršio Ustav Makedonije odbijajući da drugi put potpiše Zakon o upotrebi jezika.

VLADA: ODLUKA IVANOVA OČEKIVANA I NEĆE UTICATI NA PRIMENU DOGOVORA SA GRČKOM
Odluka predsednika Makedonije da ne potpiše dogovor sa Grčkom bila je očekivana i neće uticati na primenu tog sporazuma, saopštila je makedonska vlada.

Portparol Vlade Makdonije Mile Bošnjakovski je za državnu agenciju MIA rekao da odluka Ivanova neće uticati na implementaciju faza dogovra, ističuči da je Vlada Grčke već poslala pisma EU i NATO.

Iz makedonske vlade ističu da će volja građana izražena na referendumu (koji bi tebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra) “biti obavezujuća za sve političke subjekte”.

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi će, prema medijskim informacijama, najkasnije do kraja naredne sedmice zakazati sednicu na kojoj će se drugi put glasati za ratifikaciju dogovora sa Grčkom, kojim se rešava makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija.

 

Izvor Beta/N1, 26. jun 2018.

Pratite nas na YouTube-u