Мичел: Чим Турска добије С-400 увешћемо јој санкције

Односи САД и Турске озбиљно уздрмани

Турска ризикује квалитативну измену односа са Сједињеним Државама ако купи (руске зенитне ракетне системе) С-400 – саопштио је помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел.

Открио је да је Анкара и досад „била упозоравана на високом нивоу“ и додао:

„Чим утврдимо да је до реалне куповине (С-400) дошло – увешћемо Турској санкције. После тога ће се односи две земље тешко вратити на старо“.

Претходно је Стејт департмент објавио да је за САД приоритет осујећивање турске куповине С-400. Међутим, шеф турске дипломатије, Мевлут Чавушоглу, одмах потом је изјавио да ће његова земља набавити С-400 и да је то за њу „затворено питање“.

И Мичел је запретио Анкари да ће остати без 99 од сто поручених и делимично плаћених (800 милиона долара) борбених авиона F-35.

Без 99, зато што је америчка компанија Локид Мартин 21. јуна свечано предала Турској први такав авион који ће се у наредне две године налазити у САД, али ће се на њему вежбати турски војни пилоти.

Међутим, Турци су и на ово одреаговали на начин који се Вашингтону није нимало свидео.

Турски медији пишу да ће Анкара – ако остане без F-35 – купити од Русије или ловце пете генерације Су-57 или Су-35С.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган већ је открио да је неколико година од САД без успеха тражио зенитне ракетне системе, а Русија му је за куповину С-400 још дала и веома повољан кредит.

Још је јавно понудио Русији заједничку производњу С-500 и поводом С-400 поставио питање: „Шта, зар и даље треба да зависимо од САД?“

Реално, у односима Вашингтона и Анкаре дошло је до стратешког раскола који ће тешко бити превладан. Поготово што Американци изјавама-претњама, попут Мичелових, турски врх сатерују у угао и чине га још непопустљивијим.

Мичел је, иначе, открио како у Вашингтону гледају на Русију и Кину:

„Обе желе да унесу раскол међу земљама Запада. Русија жели да размрви Запад, а Кина да заузме његово место. Нарочито су агресивне у Централној и Источној Европи“.

Мичел је нагласио да је за САД супротстављање „руској агресији“ најважнији задатак за администрацију Доналда Трампа.

Амерички председник је 2. августа 2017. потписао закон о парирању непријатељима Америке помоћу санкција, а тај закон, поред осталог, омогућава увођење финансијских ограничења према целим државама ако сарађују са војним и обавештајним сектором Русије.

 

Извор Факти, 27. јун 2018.