Severni tok 2 bi mogao da zaobiđe Dansku

Eventualno odbijanje Danske da odobri izgradnju Severnog toka 2 na svojoj teritoriji neće mnogo uticati na realizaciju projekta

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ može da počne na leto, pre nego što Danska odobri projekat, izjavio je finansijski direktor kompanije „Nord strim 2 AG“ Pol Korkoran.

„Počeli smo pripremne radove na obalskom delu i na dnu, mobilisani su brodovi za nameštanje cevi i zato sa radovima možemo da krenemo u narednim nedeljama“, rekao je Korkoran.

On je istovremeno naglasio da „Severni tok 2“ može da zaobiđe Dansku.

„Ako Vlada Danske ne dozvoli izgradnju gasovoda u svojim teritorijalnim vodama, moraćemo da promenimo trasu i najverovatnija opcija je postavljanje cevi u međunarodnim vodama severno od Danske“, precizirao je on.

Korkoran je naveo da se izgradnja gasovoda oko Danske neće mnogo odraziti na realizaciju projekta.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv projekta su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, i Amerika, koja ima ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa u Evropu. Litvanija, Letonija i Poljska su saopštile da ne odobravaju izgradnju tog gasovoda, jer su njihovi lideri uvereni da je reč o političkom projektu.

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2018.