Северни ток 2 би могао да заобиђе Данску

Евентуално одбијање Данске да одобри изградњу Северног тока 2 на својој територији неће много утицати на реализацију пројекта

Изградња гасовода „Северни ток 2“ може да почне на лето, пре него што Данска одобри пројекат, изјавио је финансијски директор компаније „Норд стрим 2 АГ“ Пол Коркоран.

„Почели смо припремне радове на обалском делу и на дну, мобилисани су бродови за намештање цеви и зато са радовима можемо да кренемо у наредним недељама“, рекао је Коркоран.

Он је истовремено нагласио да „Северни ток 2“ може да заобиђе Данску.

„Ако Влада Данске не дозволи изградњу гасовода у својим територијалним водама, мораћемо да променимо трасу и највероватнија опција је постављање цеви у међународним водама северно од Данске“, прецизирао је он.

Коркоран је навео да се изградња гасовода око Данске неће много одразити на реализацију пројекта.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

Против пројекта су Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, и Америка, која има амбициозне планове за извоз свог течног гаса у Европу. Литванија, Летонија и Пољска су саопштиле да не одобравају изградњу тог гасовода, јер су њихови лидери уверени да је реч о политичком пројекту.

 

Извор Спутњик, 28. јун 2018.