Politiko: Merkelova nije spasitelj nego uništitelj EU

Rat povodom migrantske politike Angele Merkel biće nastavljen

Angela Merkel razara Evropsku uniju i nije nikakav „spasilac Evrope“ niti „savremena Jovanka Orleanka“, ocenio je Politiko, američka novinska kompanija čije je sedište u Arlingtonu u Virdžiniji.

Politiko tvrdi da nemačka kancelarka dosledno ugrožava EU svojom migracionom politikom, ne obazirući se na raskole koji se pojavljuju kao posledica. Zato i mnogi njeni saveznici strahuju i zbog njene unutrašnje politike i zbog uticaja koji ima na Uniju.

Američko onlajn izdanje navodi da je nedavno novinar nemačke državne telezije ARD – Malte Piper – pitao Merkelovu da li planira da svojom ostavkom zaustavi raskol u Evropskoj uniji koja je prema njoj neprijateljski raspoložena. Njen odgovor nije objavljen.

Politiko tvrdi da politička elita u Berlinu smatra da su nemačke institucije nedovoljno jake da bi mogle da „sačuvaju Evropu“ i da je Merkelova jedina koja to može uraditi.

U istom komentaru ukazuje da većina u nemačkom establišmentu podržava kancelarku i da će ona zato verovatno pobeđivati u svim unutrašnjim okršajima, pogotovo što niko ne želi da potom bude optužen kao krivac za „uništenje EU“.

Politiko naglašava: „Čak i ako Merkelova održi pobede i u Berlinu i u Briselu – rat povodom njene migrantske politike biće nastavljen, a neće biti odložena ni bitka za njenu političku budućnost“.

 

Izvor Fakti, 01. jul 2018.

Pratite nas na YouTube-u