Stefanović: Srbija neće biti migrantski kamp, neki u EU imali takve ideje

Srbija je sada u poziciji da postavlja uslove i predlaže rešenja, a nikako nije u poziciji da bespogovorno prihvata nametnute odluke

“Srbija neće biti tampon zona za migrante, a to nije bio ni predmet nedavnog razgovora lidera Evropske unije” izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a povodom nekih tumačenja tog sastanka.

Neke od država članica jesu imale ideju da se centri za procesuiranje migranata izmeste van njihovih teritorija i da se proflisanje radi u zemljama severne Afrike, ali nije postignut dogovor po ovom pitanju, precizirao je Stefanović za Tanjug.

“Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica, kada su pitanju migranti koji se iskrcavaju na teritorije Grčke i Italije, gde je opet primetno da postoji jaz između zemalja Centralne Evrope koje odbijaju da budu deo predloženog evropskog rešenja i država Zapadne Evrope koje insistiraju na principu solidarnosti” dodao je.

Kako je rekao iskustvo Srbije u koordinaciji mešovitih mgracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije, a tome u prilog govori i činjenica da između Srbije i EU postoji konstantan dijalog u oblasti migracione politike što na minimum svodi mogućnost donošenja jednostranih odluka u ovoj oblasti i sa jedne i sa druge strane.

“Navode o Srbiji kao tampon zoni imali smo i tokom prethodnih godina kada je kroz Srbiju prošlo oko milion migranata. Naša zemlja ni tada nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti” poručio je Stefanović.

Kaže da imamo sveobuhvatan zakonodavni i strateški okvir u oblasti azila, migracija i kontrole granica, redovno ažuriran plan reagovanja u slučaju velikog priliva migranata i administrativne i tehničke kapacitete za reagovanje u svim situacijama izmenjenih migracionih kretanja.

Svakodnevno, dodaje, razmenjujemo podatke o svim prekograničnim aktivnostima na svim nivoima i kao regionalni lider u ovoj oblasti pravovremeno ćemo reagovati u slučaju domino efekta koji mogu izazvati odluke nekih zemalja članica EU koje su zemlje destinacije migranata.

“Sada, iz ove perspektive, vidimo pozitivne rezultate politike Vlade Srbije, ono što je najvažnije za naše građane, nije bilo incidenata povezanih sa migracijama, pokazali smo koliko smo humani i koliko nam je važno poštovanje ljudskih prava i postali smo ravnopravan partner zemljama članicama EU, ali i regionalni lider u oblasti koordinacije migracionih tokova” ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima Srbija je iz tog razloga sada u poziciji da postavlja uslove i predlaže rešenja, a nikako nije u poziciji da bespogovorno prihvata nametnute odluke, niti je to moguće uzimajući u obzir nivo odnosa koje kroz različite inicijative ostvarujemo sa EU.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 01. jul 2018.