Фигаро: Да ли су мушкарци на Западу изумирућа врста?

Запад је изгубио веру у мужевност

Француски лист Фигаро објавио је да је на Западу покрет #MeToo, који је био у невиђеној експанзији протеклих месеци, неочекивао отишао у други план.

Не зато што је сам малаксао или због нечијег блокирања или прогањања. Напросто, потискује га нови феномен који је већ добио условно име „Тотално заостајање мушког пола“. Додуше, има и краће: „Криза мужевности“.

Фигаро о новом феномену још пише: „Запад је изгубио веру у мужевност – ово је назив предавања канадског академика Џордана Питерсона, који је до пре само две године био потпуно непознат, а сада је већ – по процени америчког листа Њујорк тајмс, најпоштованији и најкритикованији интелектуалац на интернету. Управо Петерсон указује на феномен све веће забринутости за мужевност западних мушкараца“.

Париски лист указује да се овим проблемом тренутно највише баве у Сједињеним Државама у којима професор Харви Менсфилд покушава да одреди “контруре мужевности у све израженије неутралном западном друштву”.

У САД већ постоји специјализовани сајт “Уметност мужевности“ који својим посетиоцима даје и практичне и теоретске савете како да “буду мушкарци“.

У Паризу је 21. маја био организован округли сто на тему “Мушкарац – врста која изумире?“. Организовала га је Наташа Полони, позната новинарка, која је присутнима прво рекла да јој је било жао мушкараца који су – због скандала са холивудским продуцентом Харвијем Вајнстајном – били принуђени да се извињавају “и само за то што су мушкарци“.

Фигаро са своје стране наводи: „Мушкарци су изгубили контролу над продужењем врсте, све су слабији у школи, а њихова физичка снага, која је некада била предност, више не доноси никакву корист друштву“.

Лист наводи и ове податке за Француску: петнаестогодишњаци у разумевању прочитаног сада касне у просеку три четвртине школске године, запосленост међу мушкарциума опала је са 82,3 на 76,3 одсто од 1997. до 2016, запосленост жена у истом периоду је порасла са 66,6 на 69,2 одсто, високо образовање сада чешће стичу жене…

Сексолог Тереза Арго оцењује да „односи засновани на сили више немају употребу у јавној сфери“ и упозорава: „Многе жене више не желе своје мушкарце зато што остају без мушких особина“.

Француски учитељ Мартин Декејсер за све има своје објашњење: „Старијим дечацима је знатно теже да се укључе у свет одраслих него девојчицама. Зато дечаци ‘беже’ пребацујући кривицу на жене, нарочито на своје мајке“.

На Западу и мушкарце и жене све више угрожава трећи пол – интерсексуалци.

 

Извор Факти, 02. јул 2018.