Меркелову у Бундестагу сачекао бараж критика

„Ставите тачку на ову трагедију и молим Вас да се повучете”, рекла је председница посланичке групе Алтернативе за Немачку

Обраћајући се парламенту, по први пут од сукоба с министром унутрашњих послова, немачка канцеларка Ангела Меркел трудила се да истакне заједништво. Али напетости остају – како унутар коалиције, тако и ван ње.

Расправе у Бундестагу прилика су за немачку владу да понуди образложење за своју политику, а да опозиција каже шта о томе мисли. Ове среде (4. јул), атмосфера у немачком парламенту била је нарочито напета. Претходни дани били су пуни жестоког неслагања између CDU Ангеле Меркле и CSU Хорста Зехофера – а све око политике према мигрантима. Била је то озбиљна криза владе.

Канцеларка и шефица CDU Ангела Меркел бранила је у Бундестагу договор који су CDU и CSU постигли о азилу, у који спада и интензивније враћање избеглица у друге земље Европске уније. „Мора се унети више реда у све врсте миграција, како би људи имали утисак да се закон и ред примењују”, рекла је тако Меркелова.

Питање миграција једно је од кључних за опстанак ЕУ, оценила је канцеларка и додала да су потребни правно прихватљиви, реални и солидарни одговори, који неће преоптеретити људе. „На самиту ЕУ прошле недеље сложили смо се да однос према мигрантима није питање за поједине земље у Европи, већ да је то задатак који се тиче свих нас“.

„Као равнотежа мерама које служе да спрече миграције, морају постојати и законске могућности за студирање и рад у Немачкој”, заложила се Ангела Меркел. Због тога је, каже, важно донети закон о имигарцији квалификованих радника.

Лидерка социјалдемократа (SPD) и шефица посланичке групе те странке Андреа Налес, позвала је владајућу коалицију – којој припада и њена SPD – да се бави конкретним проблемима. „Не требају нам мастер-планови, потребан нам је добро урађен посао”, рекла је Налесова. Она још није дала коначни одговор своје странке о договору који су у понедаљак постигле CDU и CSU, али је зато у Бундестагу инсистирала на поштовању принцитпа владавине права. „Ми одбацујемо идеје о затвореним логорима”, рекла је Андреа Налес, мислећи притом на транзитне центре око којих су се договориле демохришћанске партије.

ОПОЗИЦИЈА КРИТИКУЈЕ И ТРАЖИ ОСТАВКЕ
„Ставите тачку на ову трагедију и молим Вас да се повучете”, рекла је председница посланичке групе Алтернативе за Немачку (AfD) Алис Вајдел. Она је оптужила канцеларку да као решење избегличке кризе хоће да „прода свежањ нејасних декларација о намерама” са самита ЕУ. „Немачка се од фактора стабилности претворила у фактор хаоса у ЕУ, а за то одговрност сноси Ангела Меркел”, рекла је Вајделова.

Шеф посланичке групе Левице Дитмар Барч оптужио је CDU и CSU да су својим спором око избегличке политике нанели озбиљну штету демократији. „Радило се о моћи и о томе ко је у праву, а хуманост је остала ускраћена. Ви бисте с осмехом на лицу депортовали и Исуса“, рекао је Барч обраћајући се посланицима баварског CSU у Бундестагу

Лидер либерала (FDP) Кристијан Линднер оптужио је Меркелову да се политиком избеглица бави још од јесени 2015, али без задовољавајућег решења проблема. „Истовремено, милиони људи у Немачкој очекују од владе да им реши проблеме из свакодневице. О томе ништа нисмо чули“, рекао је Линднер.

И шеф посланичке групе Зелених Антон Хофрајтер критиковао је владину политику азила. „Хиљаде људи удавило се у Средоземљу, најсмртоноснијој граници на свету. Уместо да захвале посадама бродова за спасавање, они их третирају као криминалце. То ствара климу моралног пропадања”, рекао је Хофрајтер.

 

Извор Дојче веле, 05. јул 2018.