Јастребовска Републиканска партија је заувек нестала

Републиканска странка Буша Првог и Другог, Боба Дола и Џона Мекејна је историја. Она се никада неће вратити. Готово је

Док ,,никад Трамп“ конзервативци искачу из ,,Велике старе партије“ (мисли се на Републиканску странку, познату као Grand Old Party или GOP – прим.прев.) и дозивају у помоћ странку Пелосијеве( мисли се на Ненси Пелоси из Демократске странке која има функцију ,,лидерке мањина“ у Представничком дому Конгреса – прим.прев.), потребно је обновити неке болне истине.

Републиканска странка Буша Првог и Другог, Боба Дола и Џона Мекејна је историја. Она се никада неће вратити. За разлику од Бурбона након Револуције и Терора, након Наполеона и Империје, овде рестаурација није у шпилу могућности. Готово је. Политика GOP из протеклих деценија – Нови светски поредак Џорџа Х.В. Буша, крсташки походи за демократију Буша Другог – је пропала и бирачи је тако и перципирају. Трамповим освајањем странке она је дефинитивно одбачена. Неће бити повратка.

ИСТОРИЈСКЕ ГРЕШКЕ
Које су те историјске грешке? То нису подршка смањењу пореза, дерегулација, конзервативне судије и правосуђе или финансирање одбране више од било чега другог. Доналд Трамп се држи свега овога као и било који други председник од Регана наовамо. Неуспеси који су убили Бушову странку и који су представљали одвајање од реганистичког традиционализма и конзервативизма су следећи.

Прво, ту је охоли рефлекс, противан упозорењима државника као што је био Џорџ Кенан, да се бескрупулозно експлоатише наша победа у Хладном рату и да се настави са политиком трајне изолације Русије која је изгубила трећину своје територије и половину становништва. Померили смо НАТО у Источну Европу и на Балтик, на праг Русије. Напустили смо ABM споразум који је испреговарао Никсон и поставили одбрамбене ракете у Пољску. Џон Мекејн се залагао за пријем Украјине и Грузије у НАТО, чак и за слање америчких снага у окршај са руским трупама.

Због тога имамо Други хладни рат који никада није морао да почне и чије вођење нам наши савезници радо препуштају да се сами с њим носимо. Данашња Европа се не плаши да ће Владимир Путин стићи до Рајне. Европа се плаши да ће Африка и Блиски исток стићи до Дунава. Нека Американци, који уживају у томе да се играју империје, плаћају за НАТО.

Друго, у импулсивном одговору на 11. септембар, улетели смо у Авганистан и Ирак, срушили режим у Либији, наоружали побуњенике да збаце Башара ал Асада у Сирији и подржали саудијску интервенцију у јеменском грађанском рату, што је у најсиромашнијој арапској земљи створило хуманитарну кризу коју по ужасима превазилази једно грађански рат у Сирији. Од 2000. године стотине хиљада људи је страдало на Блиском истоку, древна хришћанска заједница је збрисана, а избеглице се броје у милионима.

Које су користи за демократију од ових ратова које је ентузијастично подржавао републикански естаблишмент? Зашто да се и даље слушају људи који су одговорни за ове ратове, уместо да исповедају своје грехе на покајничким конференцијама? Републиканска елита је такође играла кључну улогу у отварању америчког тржишта ка Кини и уступању транснационалним корпорацијама пуне слободе за премештање фабрика и послова у њу (Кину), да би тако произведену кинеску робу потом продавали у Америци, и то ослобођену царина.

ХРАЊЕЊЕ ПАЦИФИЧКОГ МАМУТА
Резултат: За три деценије САД су нагомилале 12 билиона долара трговинског дефицита, од тога 4 билиона са Кином, а приходи из Америке су Пекингу били и више него довољни да свих тих година покрива војне буџете. Пекинг је прешишао Италију, Француску, Британију, Немачку и Јапан и постао је прва произвођачка сила на свету, као и геостратешки ривал Америци. Сада, од источне Африке до Шри Ланке у Индијском океану и од Јужног и Источног кинеског мора до Тајвана, експанзионистичке амбиције Пекинга постале су јасне.

А где су републиканци одговорни за изградњу ове потенцијално злонамерне силе која краде наше технологије? Говоре о изградњи ратне морнарице регановског типа како би обуздали мамута ког су сами хранили. Од Хладног рата, америчке елите пате од симптома урођеног слепила карактеристичног за сва опадајућа и пропадајућа царства још од Рима.

Док је републиканска база преклињала да се уради нешто поводом наше бушне јужне границе, редовно је осуђивана као примитивна од стране партијских елита чији многи елементи сада подржавају Трампов зид. Деценијама америчке елите нису успевале да увиде да транзициони период након Хладног рата пролази, а да епоха растућег национализма и трибализма стиже.

„Живимо у времену у којем су институције под нападом институције које су виталне за напредак човечанства, попут Уједињених”, рекао је Боно из групе U2 ове недеље. Све институције на које Боно мисли – УН, ЕУ, НАТО – имају корене у четрдесетим и педесетим годинама прошлог века, у времену које има мало додирних тачки са ером у коју смо ушли, обележеном растућом, очајничком жељом свих народа да очувају своју аутентичност.

Не, Трамп није започео пожар. Свет је већ био запаљен трибализмом (мисли се на етничке, верске и друге разлике међу народима; прим. НС) и величао ауторитарне типове који су хтели да остваре националистичке циљеве – Сија Ђинпинга, Путина, Нарендру Модија у Индији, Ердогана у Турској, генерала Ел Сисија у Египту – пре него што је ред дошао на Трампа.

Зато је мало вероватно да ће елите које су имале контролу кад је пожар избио, које нису успеле да на њега одговоре и чак одбиле да га препознају– а сада критикују Трампа због тога како се с њим носи – икада бити поново позване да воде ову републику.

 

Превео ВОЈИСЛАВ ГАВРИЛОВИЋ

 

Buchanan.org