Капетану Драгану казна смањена на 13,5 година

Васиљковић је у притвору већ скоро 13 година, што му се урачунава у казну

Врховни суд Хрватске је Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, смањио казну због ратног злочина над хрватским војницима и цивилима са 15, на јединствену правоснажну казну од 13,5 година затвора.

Васиљковић је у притвору већ скоро 13 година, што му се урачунава у казну.

Према овој пресуди, остало му је да у затвору проведе још око пола године, а има право и да тражи условни отпуст.

Овом одлуком делимично је усвојена жалба Васиљковића у делу одлуке о казни, па је преиначена првостепена пресуда Жупанијског суда у Сплиту којом је, у септембру прошле године, Васиљковић био осуђен на 15 година.

Другостепеном пресудом исправљена је грешка у повреди кривичног закона у осуђујућем делу првостепене пресуде, наводи се у кратком образложењу одлуке Врховног суда Хрватске.

Како се наводи, за прве две тачке оптужнице изречене су му казне од по седам година затвора, што је обједињено у јединствену казну од 13 година и шест месеци.

У осталим деловима, како се преноси, Врховни суд потврдио је првостепену пресуду коју је сплитски Жупанијски суд објавио 26. септембра прошле године.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је пре 12 година у Аустралији где је живео под лажним именом и био тренер голфа, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.

 

Извор Танјуг/РТС, 06. јул 2018.