Заевљев терор: За упад у Собрање 79 година затвора

Најмања казна 10, највећа 13 година робије

Основни суд у Скопљу изрекао је укупно 79 и по година затвора седморици оптужених за покушај убиства посланика Зијадина Селе, након упада у македонско Собрање 27. априла 2017. године.

Најмања казна је 10, а највећа 13 и по година. Казне од 13 година и шест мјесеци и 13 година затвора добили су Никола Војминоски и Александар Јаневски-Тошта.

Они су, према образложењу кривичног вијећа, извукли посланика Селу са места где се налазиo, као и друге посланике, и омогућили другим оптуженима да туку оштећеног.

По изрицању пресудe, тужилац је затражио да неправоснажно осуђенима буде продужена мера притвора и кућног притвора до почетка издржавања затворских казни.

Суд је донeо одлуку да петорици буде продужен притвор, а двојици кућни притвор. Оптужени имају право жалбе.

За покушај убиства посланика Зијадина Селе раније су осуђена још два лица, која су добила затворске казне од три, односно годину дана и два месеца, док је једна особа због недостатка доказа ослобођена.

Македонско тужилаштво je крајем марта саопштило да је због упада у Собрање, односно за кривично дело терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности, покренуло поступак против 28 лица.

Међу оптуженима је и бивши македонски министар унутрашњих послова и директор Бироа за јавну безбедност Митко Чавков, као и неколико посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

Група грађана, незадовољна избором Талата Џаферија за председника парламента упала је 27. априла прошле године у Собрање и почела да туче посланике владајуће коалиције и новинаре.

Међу повређенима били су и садашњи премијер Зоран Заев и актуелни министар одбране Радмила Шекеринска.

Тужилаштво је тада оценило да је упад у Собрање би организована и координисана акција чија је намера, између осталог, била и ликвидација Заева.

 

Извор Срна/Факти, 06. јул 2018.