Весна Пешић: Индекс на сунце

"Његове оцене знамо напамет: све саме десетке, а тек по нека деветка"

Нема ниједног месташца а да га власт не покрије својим фантастичним резултатима. Хајде што је премијерка Брнабић изузетно задовољна једногодишњим радом (Вучићеве) владе, јер каже да су плате и пензије вртоглаво расле и тек ће да расту, или да је образовање постигло највећи успех – у мору самих успеха ту смо били најбољи. Председник Вучић је презадовољан Аном, поручује да је Ана одлично радила, па нема више рашта помињати реконструкцију владе кад се успеси нижу један за другим, до бесвести. Народ може да буде спокојан и срећан што му стандард убрзано расте, а показао је да јесте, јер СНС има 700.000 чланова. Изборе су обезбедили до 2030.

И поред толиких успеха и осигуране будућности има неких злобника и зановетала који причају како права интелектуална елита не воли Вучића и како његови нису никаква елита, него простаци и незналице без дипломе, или су им дипломе лажне. Е ту их је Председник дочекао и у прах и пепео разнео ту лажну елиту. Управо је супротно, противници су незналице, јер не знају ко је Стеван Синђелић, него мисле да је то неко кога је Вучић поставио у владу у Нишу! Ајде што не знају ко је Синђелић, него не разликују Пају Јовановића од Слободана Јовановића.

И све то и још којешта испричао је док је био у Солуну на састанку четворице балканских премијера (а он једини председник, шта ће тамо?). На питање новинара како коментарише то што његови политички противници себе доживљавају и представљају као интелектуалну елиту, а мисле да је Стеван Синђелић наш савременик и његов сарадник, Вучић се насмејао од весеља на договорено питање, рекавши да не само да је њихов ниво знања тако низак, него нису ни свесни колико не знају. Они мисле да је то „онај Синђелић који је осуђен за експлозију и којег сам поставио за нешто у Нишу, или да сам чувеног писца Борислава Пекића поставио за нешто, као и Уроша Предића за заменика министра културе“. Није ни приметио да их је све он поставио: и Синђелића, и Борислава Пекића, и Уроша Предића. Заборавио је да је он Председник и да ни за једно такво место није задужен.

А све саме десетке и деветке на Правном!

Е да би показао ко је права а ко лажна интелектуална елита, опет је на дневни ред дошла омиљена тема: оцене у индексу. И ту тему је већ одавно добио. Његове оцене знамо напамет: све саме десетке, а тек по нека деветка. А противници? Боље да не питамо. Не раде ништа, само краду кад год могу; то знамо, е сад да видимо и њихове оцене. Индексе на светлост дана господо, па да видимо кога је мајка у елиту родила. Он сам је врх елите. Доказ у џепу носи, од индекса се не раздваја. Јесте мало смешно, а и мало тужно, да се најмоћнији човек у земљи од 47 лета хвали оценама. Каже да мора тиме да се бави, јер су његови противници тему диплома наметнули:

„Већ безброј пута сам их питао, пошто сам видео да су волели тему диплома, да донесу те дипломе, ја своју они своју и да их упоредимо. Онда су рекли ‘што сам запео за дипломе’, иако нисам ја тај. Ви сте ме годину дана малтретирали са темом диплома, измишљали свашта за људе који су три пута образованији од вас. А када сам рекао дајте дипломе на сто, да видимо јеси ли ти Ђилас сем из Одбране и заштите имао још неку седмицу, јеси ли ти Шутановац имао још неку седмицу? Шта си ти стручњак Саша Јанковић имао из Уставног права? Испоставило да је он имао шестицу, једва прошао, на муфте, а ја имао десетку. И сада ми држе предавања о интелектуалној елити. Ја их и даље зовем да, уместо што мисле да је псовка и увреда решење, донесу диплому и индекс да народ види“.

Пих, каква ништарија је тај Ђилас, једино из Одбране и заштите добио седмицу. Тужни Шутановац ниједну седмицу да убоде, све саме шестице. А онај Јанковић, срам га било, на муљажу из Устава добио само шестицу. Кад је муљао, што није измувао бар седмицу. А он, Вучић, бивши генерални секретар Српске радикалне странке, садашњи председник државе, бивши премијер и први потпредседник владе, из Устава – чиста десетка. Ко би рекао по ономе што чини. Изгледа да о праву и Уставу ништа не зна, што се у пракси потврђује; очигледно је учио напамет и без разумевања. Ни сад кад му највише треба, он не уме да прочита Устав и види која су му овлашћења. Да је то прочитао, у Солуну не би био он него Ана Брнабић.

Остала су још нека питањца из ове зајебантске приче. Откуд Вучићу противнички индекси и како он зна њихове оцене? Или лаже, што је много вероватније. И друго, како је успео да тотално заборави све што је учио, како му ништа није остало у глави? Зашто је студирао баш право, кад га оно ич не интересује, а правна држава му се гади и иде на живце. Да није тако не бисмо имали Нелу Кубуровић за министарку правде која је намерно погрешно представила 44 примедбе на предлог уставних промена у области правосуђа, које је доставила Венецијанска комисија. Како да тај одличан студент није приметио да је предлог уставних промена још гори по правосуђе него што је постојећи Устав? И како није чуо наше угледне правнике који су на то указивали?

Очигледно је да ни Вучићев индекс ни индекси његових противника нису некаква тема од јавног значаја. То су чисте будалаштине, као и то да индекс буде критеријум ко јесте а ко није елита. То је забава за Вучића да још мало нагази опозицију. Права тема је гажење институција, права и Устава. Главни проблем је у томе што Србија има трошну елиту. Ако говоримо о интелектуалној и политичкој елити, она се углавном врти око власти и њој служи. А кад и власт шватимо као део елите, онда видимо да се она не бави својим послом – јавним циљевима и интересима, него личним и приватним, те како да своје привилегије сачува заувек. И како да невладајућу елиту затире свим средствима. Отуда ова солунска блесавштина – гласно читање студентских оцена маторих људи.

 

Извор Пешчаник, 08. јул 2018.