Дојче веле: Нови официр за Брегзит заменио ,,безвољног регрута”

Оставка Дејвида Дејвиса је први тешки мада очекивани ударац за британску премијерку

Даунинг стрит 10 добио је новог првог официра за Брегзит пошто је оставку поднео Дејвид Дејвис, министар задужен за иступање из Европске уније. Тај тежак ударац премијерка Меј амортизује именовањем Доминика Раба.

Британски евроскептик Доминик Раб именован је за новог министра задуженог за иступање земље из ЕУ после оставке Дејвида Дејвиса, саопштила је британска влада. Раб (44) је био државни секретар за стамбена питања, потом за правосуђе.

Дејвис је после две године поднео неопозиву оставку незадовољан стратегијом премијерке Терезе Меј и такозваним „меким“ Брегзитом који ова предлаже. Оставке су поднела и његова два блиска сарадника.

У писму оставке је Дејвис, који је за разлику од своје премијерке убеђени брегзиташ, навео да „нови тренд“ иде ка останку Велике Британије на заједничком тржишту и царинској унији са ЕУ, што Лондон доводи у „слабу преговарачку позицију“. Може бити, пише Дејвис, да је премијерка Меј у праву, а он у криву, али је свакако боље да на месту министра за Брегзит буде „одушевљена присталица“ премијеркиних планова него „безвољни регрут“.

Британска Влада је у петак после маратонске седнице коначно изашла са прецизнијим преговарачким планом. Одлука је донета под великим притиском: са једне стране ЕУ и цајтнот – Британија 29. марта следеће године аутоматски престаје да буде чланица ЕУ – са друге тврдолинијаши који траже оштар рез и однос са земљама ЕУ једнак ономе са било којом земљом света. Но одлука од петка проглашена је победом Терезе Меј.

Лондон ће тежити „поједностављеној царинској процедури“ са земљама ЕУ, без царинских контрола посебно на ирско-ирској граници. Британија би се и даље придржавала европских стандарда заштите животне средине, радничких права и потрошача, а британске судије морале би да следе одлуке судова ЕУ уколико се ради о „заједничким правилима“. Додуше, Меј не сматра да све ово подразумева буквални останак на заједничком тржишту те држављани ЕУ не би имали право слободног насељавања у Великој Британији.

ДА ЛИ ЋЕ БРИСЕЛ ПРИСТАТИ?
Одговор ЕУ се чека. У првом саопштењу је европски преговарач Мишел Барније опрезно рекао да је спреман да прилагоди преговарачку понуду с обзиром на нови моменат из Лондона. Он је подсетио да заједничко тржиште има „економску, културну и друштвену“ димензију и да све морају бити узете у обзир. Брисел је раније инсистирао да сва четири стуба слободног протока иду заједно: ако слободно теку робе, капитал и услуге – онда морају и људи.

Лидер опозиционих лабуриста Џереми Корбин је навео да Дејвисов одлазак говори о томе да Меј „више нема ауторитет“. „Ако остане са Владом у хаосу, онда је јасно да је више занима останак у сопствену корист него да служи људима ове земље“, додао је Корбин.

Оставка Дејвида Дејвиса је први тешки мада очекивани ударац за британску премијерку након што је прогурала своју стратегију Брегзита. Око 60 посланика њених торијеваца броје се у тврдолинијаше и њена политика има неизвесну већину. Шеф дипломатије Борис Џонсон је наводно тек преко воље пристао на планове Терезе Меј. У последњих осам месеци је њену владу напустило укупно шесторо министара.

 

Извор Дојче веле, 09. јул 2018.