Борис Џонсон: Срљамо у статус колоније

Сви британски медији објављују преписку између сада већ бившег шефа дипломатије и премијерке Терезе Меј

Штампа у Британији данас анализира дан када су пљуштале оставке због заокрета владе ка меком Брегзиту. Десничарска штампа жали, а левичарска слави оставку Бориса Џонсона.

Сви медији објављују преписку између сада већ бившег шефа дипломатије и премијерке Терезе Меј.

Борис Џонсон у писму наводи: “Сан умире угушен сумњом у себе. Одлагали смо кључне одлуке, укључујући и припреме за Брегзит без договора. Срљамо у статус колоније. Понашамо се као војска која претходницу шаље у битку док се над њом вијоре беле заставе.”

Мејова одговара да предлог владе поштује референдумску одлуку. “То значи да ћемо преузети контролу над границама и ставити тачку на слободу кретања, овлашћења Европског суда правде над Великом Британијом и слање огромних количина новца пореских обвезника Европској унији”, навела је Мејова.

Но, иако на климавим ногама Тереза Меј наставља са послом. За преговарачким столом са Бриселом једног “брегзитовца” заменио је други – министар правде Доминик Раб, носилац црног појаса у каратеу и политичка звезда у успону, који би, како је то предвидео још премијер Камерон, могао да се заустави у улици Даунинг број 10.

У улогу новог шефа дипломатије, а самим тим и једног од домаћина западнобалканског самита, из фотеље министра здравља ускочио Џереми Хант – човек сваког торијевског кабинета још од 2010.

Део мог посла је јака самоуверена Британија, глобална Британија и зато је ова недеља пуна великих догађаја као што су самит НАТО-а, посета председника Трампа и самит Западног Балкана.

На игру музичких столица у британском кабинету реаговала је у фунта стабилизацијом после јучерашњег наглог пада због оставке Бориса Џонсона.

 

Извор РТС, 11. јул 2018.