Умро лорд Питер Карингтон

Одлазак последњег преосталог члана послератне владе Винстона Черчила

Британски дипломата и председавајући Мировне конференције о Југославији лорд Питер Карингтон преминуо је у 100. години, објавио је „Гардијан„.

Лорд Питер Карингтон био је последњи живи члан послератне владе Винстона Черчила (1951–1955).

Министар одбране био је од 1970. до 1974. године, шеф дипломатије од 1979. до 1982, а генерални секретар НАТО-а од 1984. до 1988. године.

Карингтон је био министар спољних послова у време Фолкландског рата. Преузео је пуну одговорност због начињених пропуста и поднео оставку.

Председавао је Мировној конференцији о Југославији коју је 1991. године сазвала Европска заједница.

Лорд Карингтон је, са Жозеом Кутиљером, 1992. године предложио план за решавање кризе и спречавање рата у Босни и Херцеговини, који је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, при чему би Србима и Бошњацима припало по 44 одсто територије БиХ, а Хрватима преосталих 12 одсто.

Лидери све три стране у БиХ, Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан, тај документ су потписали 18. марта 1992. године, али је Изетбеговић десет дана касније, после састанка са америчким амбасадором Вореном Цимерманом, повукао свој потпис.

Оставку је поднео уочи Лондонске конференције, августа 1992, после годину дана покушаја да спречи и заустави рат.

Лорд Карингтон је, такође, жестоко критиковао потезе Запада током решавања косовске кризе.

„Мислим да је НАТО бомбардовањем Србије покренуо егзодус косовских Албанаца у Македонију и Црну Гору. Мислим да је бомбардовање проузроковало етничко чишћење. Цела ствар на Балкану је била лоше вођена од почетка. Било је очигледно да ће експлодирати“, рекао је лорд Карингтон Гардијану 1999. године.

„Не подржавам Србију јер мислим да су се понашали лоше и веома глупо када су укинули аутономију Косова, која им је остала од Тита“, рекао је лорд Карингтон, оштро критикујући Европску унију због начина на који је покушавала да реши кризу у бившој Југославији, наводећи да је направила „катастрофално глупе грешке“.

Говорећи о Слободану Милошевићу, лорд Карингтон је рекао да „не мисли да је он више ратни злочинац од хрватског председника Туђмана, који је протерао 200.000 Срба из Крајине“, али и да се „због тога нико није узбудио“.

 

Извор Гардијан/РТС, 11. јул 2018.