Радикали траже да се Егзит протера са Петроварадинске тврђаве

Фестивал ,,Егзит” угрожава физички опстанак Петроварадинске тврђаве

Председник посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић заложио се данас за хитно исељавање фестивала Егзит са Петроварадинске тврђаве, као споменика културе, и за моментални прекид финансирања тог, како је оценио, високопрофитног подухвата.

“Егзит је фестивал дроге, који промовише западњачку субкултуру. За време трајања овог фестивала у Новом Саду има више наркотика него у читавом Авганистану. По разним основама, ова приватна фирма сваке године згрће десетине милиона из буџета са свих нивоа власти, а не полаже никоме рачун”, навео је Јакшић на конференцији за новинаре.

Како се наводи у саопштењу, Јакшић је оценио да уместо милионских износа који се дају Егзиту тај новац треба усмерити на финансирање институција и манифестација које баштине и промовишу историју, традицију и културу српског народа и националних мањина које живе на простору Србије.

Јакшић је рекао да нигде у свету не постоји пример да се на изузетно вредном споменику културе, попут Петроварадинске тврђаве, одржава фестивал који окупља неколико десетина хиљада људи, зато што манифестација таквог типа угрожава физички опстанак самог споменика културе.

“Уместо да Петроварадинска тврђава пуни буџет Новог Сада, град на годишњем нивоу издваја милионе за њено одржавање, док је бесплатно уступа приватној фирми ‘Егзит доо’, која никоме у Србији не полаже рачуне, а финансира се из буџета. СРС апелује на надлежне државне органе да се уразуме и дозову памети, да се прекине финансирање Егзита и да се овај фестивал избаци са Петроварадинске тврђаве”, рекао је он.

 

Извор Бета/Факти, 12. јул 2018.