СТО: Трговински рат утицаће на сваког човека у свету

У Скупштини Србије одржана парламентарна конференција Светске трговинске организације

Саветник у Светској трговинској организацији (СТО) Саид Ел Хачими изјавио је да је “скоро на делу озбиљан трговински рат који се не води само између земаља о којима чујемо у вестима” и истакао да ће “утицај овог сукоба бити веома негативан за све”.

“Сваки грађанин, сваки човек, у свакој улици у сваком делу света биће обухваћен последицама трговинског рата”, рекао је Хачими на дводневној Парламентарној конференцији на високом нивоу СТО и Парламентарне скупштине Медитерана која се одржава у Скупштини Србије.

Он је оценио да овај трговински рат долази у најгорем могућем тренутку.

“Наши економисти нам говоре да тренутно остварујемо најснажнији раст трговине у протеклих шест година. На жалост, то се дешава у истом тренутку када видимо повећање царина и трговински рат”, истакао је Хачими.

Он је рекао да су времена тешка и да се виде сигнали протекционизма и повећања царина што је ризик за глобални трговински систем.

Према његовим речима, потребно је да се “јача мултилатерални систем трговине зато што он даје права и обавезе свим члановима СТО, без обзира да ли је реч о великим или малим земљама”.

“Ако тај систем нестане враћамо се на закон џунгле”, истакао је он.

Председник Парламентарне скупштине Медитерана Педро Роке рекао је да је “регион југоисточне Европе од кључног значаја у трговини и улагањима у региону Медитерана”.

Он је рекао да је Парламентарна скупштина Медитерана одлучила да се фокусира на трговину и улагања у овом региону.

Роке је рекао да регион мора да се суочи са изазовима које представља демографски развој, односно повећање броја становника за 20 милиона, наводећи да ће тим људима бити потребна храна, образовање, лекарска помоћ, посао, а трговина ће омогућити да се све ово обезбеди.

“Одрживи економски развој је део решења изазова које представљају тероризам, насиље, екстремизам и радикализација. Битно је да се младима понуди перспектива доброг и достојанственог живота који ће моћи да се супротстави тероризму”, рекао је он.

Роке је истакао да се овом конференцијом, која је посвећена олакшавању трговине и инвестицијама на западном Балкану, консолидује сарадња између Парламентарне скупштине Медитерана и СТО и истакао да је то партнерство на обострану корист.

“Ми у Европи смо највећи трговински играч на свету. Жалимо због постојања ових тензија. Остаћемо конструктивни и посвећени изналажењу решења, али ћемо свим средствима бранити сопствене интересе”, рекао је шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици поводом “поменуте тензија у трговини”.

Он је рекао да ЕУ дели жељу за дискутовањем и налажењем начина за унапређење трговине у региону Медитерана и истакао да је трговина покретач просперитета.

Фабрици је рекао да ЕУ жели да помогне овом региону да оствари бољу и већу улогу на глобалном нивоу унутар СТО.

“Промовисање трговине и одбрана предности које носи слободна трговина је једно од највећих достигнућа СТО у протеклих неколико деценија. Смањивање свих царинских и нецаринских баријера довело је до веће трговинске размене, више иновација, већег обима конкуренције и смањења цена за крајње кориснике”, рекао је Фабрици.

Он је истакао да је најбитније то што је трговина довела до раста и отварања нових радних места.

СТО је главни играч у овој области, рекао је Фабрици и истакао да је ЕУ подржава, као и да подстиче власт у Србији да настави процес придруживања овој организацији.

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић рекао је да је економска сарадња, нарочито у региону, “један од највиших приоритета спољне политике Србије”.

“Србија сматра да су стабилност, економски и укупни развој неодвојиво повезани циљеви који могу да се остваре само кроз јачање сарадње у регионалним, европским и глобалним оквирима”, рекао је Милићевић и додао да “Србија активно ради у правцу остваривања свог чланства у СТО”.

В.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Оливера Јоцић је рекла да Србија “верује у интеграције и да интеграције доносе добро како на политичком, тако и на економском плану”.

“Спремни смо да заокружимо и овај последњи корак и да се потпуно интегришемо у међународни економски систем”, рекла је Јоцић.

 

Извор Фонет/Н1, 12. јул 2018.