Лидери “популиста” у Лондону пред Трампов долазак

Један од циљева сусрета могло би бити поправљање Трамповог имиџа у Европи

Уочи доласка председника САД Доналда Трампа у Лондону су се, далеко од очију јавности, окупили лидери европских популистичких покрета.

Они су се састали у среду у једном хотелу са пет звездица у лондонском округу “Мејфер”.

Како преноси Политико, Луј Алио, десничарски политичар и партнер лидерке француских популиста Марин Ле Пен прошао је кроз лоби до конференцијске сале сакривене иза ресторана где се служи поподневни чај.

Исто је урадио и Најџел Фараж, десничарски политичар и творац идеје о Брегзиту за кога локални таблоиди кажу да му је влада “забранила” састанак са Трампом током његове посете Британији.

Бен Харис-Квини, председавајући једног лондонског конзервативног института каже да они покушавају да искажу снажну подршку Трампу.

Сви они дошли су у хотел да виде бившег Трамповог главног стратега Стива Бенона чији је циљ, како је рекао, да помогне да се “контекстуализује” Трамп за европску јавност која га, како верују, не воли много.

Бенон је рекао да подржава Трампову борбену реторику на самиту НАТО где је тражио од европских савезника да удвоструче издвајања за Алијансу.

“То није оштра реторика. То је партнерска расправа. Нема више срећних разговора. Он то ради зато што жели да Алијанса ради”, рекао је Бенон.

Ипак, већина се слаже да тренутак за Трампову посету Британији није баш најбољи јер је британска јавност окупирана фудбалом, као и турбуленцијама у влади након оставке два министра због Брегзита.

 

Извор Танјуг/Б92, 13. јул 2018.