Трамп: Интервју за “Сан” је лажан, нисам критиковао Терезу Меј

Амерички председник истакао да има одличне односе са британском премијерком

Амерички председник Доналд Трамп је, након јучерашњих контроверзних коментара о Брегзиту, изјавио да је однос између њега и британске премијерке Терезе Меј “веома, веома снажан”.

Доналд Трамп је рекао да је његова прва званична посета Британији “нешто стварно”, пренео је Би-Би-Си.

Осврћући се на интервју који је објавио Сан, навео је да је то лажна вест и да гаји велико поштовање према британској премијерки Терези Меј.

Трамп је изјавио да су он и Мејова разговарали сат или сат и по времена током вечере којој је присусутвовао синоћ са супругом.

“Мислим да вероватно никада нећемо успоставити бољи однос него прошле вечери”, рекао је амерички председник.

Управо током вечере британски дневник Сан је објавио интервју са Трампом у којем је амерички председник критиковао “меку” Брегзит стратегију Терезе Меј, и истакао да ће њен план “вероватно убити” америчко-британски трговински споразум.

У конторверзном интервјуу амерички председник је рекао да ће бивши министар спољних послова Борис Џонсон, који се не слаже са премијерком о Брегзиту и који је поднео оставку ове седмице, “бити одличан премијер” и додао “Мислим да он има оно што је потребно”.

МЕЈОВА ПРИСТОЈНО ИЗРАЗИЛА НЕСЛАГАЊЕ СА ТРАМПОМ
Тереза Меј пристојно је изразила неслагање са америчким председником Донладом Трампом у вези трговинског споразума између САД и Велике Британије када Британија напусти Европску унију.

Навела је да њен план “обезбеђује платформу за Доналда и мене” да постигнемо “амбициозни” трговински споразум, пренео је АП.

Похвалила је јачину америчко-британских односа, али је уз благи приговор рекла “наша је одговорност да обезбедимо да трансатлантско јединство потраје”.

 

Извор Танјуг/Ројтерс/РТС

АСОШИЈЕТЕД ПРЕС: ТРАМП ОБОРИО БРИТАНСКУ ФУНТУ
Британска фунта је данас пала, а политичари у Уједињеном Краљевству су у шоку од “торнадо-напада” председника САД Доналда Трампа, извештава агенција АП.

Трамп је, како додаје, понизио премијерку Терезу Меј, угасио наде у брзо постизање америчко-британског трговинског споразума и охрабрио противнике Мејове у ризичном сукобу око Брегзита, “и све то за мање од 24 сата боравка у Британији”.

Фунта је пала за 0,6 посто на 1,31 долара на преподневном трговању у Лондону, а влада Мејове се “труди да изгледа као да се све одвија како треба с председничком посетом која је добила неочекивани обрт”, пише у тексту.

АП подсећа да је Трамп у интервјуу за лист “Сан” осудио планове Терезе Меј о Брегзиту и похвалио њеног политичког ривала Бориса Џонсона. Такође је критиковао имиграцију и рекао да градоначелник Лондона Садик Кан није успео да заустави тероризам.

У једној од блажих реакција на Трампов интервјуу, британски министар за високо образовање Сем Гајмах је написао на Твитеру: “Где су вам манири, господине председниче?”, преноси америчка агенција.

 

Извор Танјуг/Б92, 13. јул 2018.