Трамп: Меј је уништила Брегзит, уништиће и односе са САД

Трамп сматра да би Борис Џонсон био „одличан премијер“

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је данас британску премијерку Терезу Меј да је „уништила брегзит“ и додао да би било какав њен покушај да задржи блиске односе са Европском унијом учинио мало вероватним уносан трговински споразум са САД.

„Ако склопе такав споразум (са Унијом), онда ћемо ми пословати са ЕУ уместо да послујемо са Британијом, тако да би то вероватно уништило договор“, рекао је Трамп у интервјуу за британски „Сан“. Он тврди да је Мејова игнорисала његов савет, определивши се за стратегију „меког брегзита“.

Упитан за тврдње да је назвао британску премијерку „наставницом која воли да наређује“, Трамп је рекао да је то „лажна вест“ „Вашингтон поста“.

„Не, не, не, не. Никад нисам рекао ништа лоше о њој, то је лажна вест. Мислим да је она дивна особа, лепо се са њом слажем“, рекао је Трамп.

Трамп је рекао и да би бивши министар спољних послова Борис Џонсон, који је дао оставку због „меког брегзита“, био „одличан премијер“.

„Он је веома талентован момак, много ми се свиђа. Мислим да би био одличан премијер, мислим да има оно што је потребно“, рекао је Трамп.

Амерички председник је оштро напао и градоначелника Лондона Садика Кана јер се, како каже, није супротставио терористима и оптужио га за пораст криминала у британској престоници. Истовремено је оптужио и лидере ЕУ да су уништили своју културу и идентитет, дозволивши милионима миграната да уђу у Унију.

Председник САД је додао и да ће одржати односе са руским колегом Владимиром Путином, упркос тровањима нервним агенсом „новичоком“ у Солсберију. Трамп тврди да милиони Британаца подржавају његову политику.

Амерички председник је интервју за „Сан“ дао уочи састанка са премијерком Терезом Меј на радном ручку, после којег би требало хеликоптером да оде у замак Виндзор како би се се састао с краљицом Елизабетом Другом.

Очекује се да ће више хиљада људи учествовати у низу протеста током његовог боравка у Британији, подсећа „Сан“.

 

Извор Танјуг/Спутњик, 13. јул 2018.