Француска, Малта и Немачка преузеле део миграната из Италије

У петак је у Медитерану пронађен рибарски брод са 450 миграната који је изазвао нови спор Италије и Малте

Малта и Француска сложиле су се да преузму 100 од 450 миграната спасених са једног рибарског брода у Медитерану, изјавио је италијански премијер Ђузепе Конти. Немачка такође преузима мигранте.

Ђузепе Конте је додао да су те две земље тиме одговориле на његов захтев упућен свим чланицама ЕУ да “поделе терет миграната”, преноси АП. “То је важан резултат”, написао је Конте на свом Фејсбуку.

Истовремено, он је објавио и писмо упућено Европској комисији у коме захтева од других европских земаља да испуне своја обећања и помогну Италији да се избори са приливом миграната.

У међувремену и немачка влада саопштила је да ће преузети 50 миграната спасених са рибарског брода у Медитерану.

“С обзиром на тренутне разговоре о већој билатералној сарадњи по питању азила, Немачка је спремна да преузме 50 особа”, наводи се у саопштењу немачке Владе, преноси АП.

У петак је у Медитерану пронађен рибарски брод са 450 миграната који је изазвао нови спор Италије и Малте, јер је Малта тврдила да је брод у италијанским водама, док је Италија сматрала да је у водама Малте и да би она требало да се постара за њега.

У суботу, Италија је мигранте пребацила са рибарског на два мања брода Обалске страже, али је одбијала да им дозволи улазак у земљу.

 

Извор Танјуг/РТС, 15. јул 2018.