Salvini: Ukinuti sankcije Rusiji do kraja godine

“Italija je evropska zemlja koja najviše trpi zbog sankcija Rusiji”, naveo je Salvini

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je u Moskvi da želi ukidanje sankcija Rusiji do kraja ove godine.

Salvini, koji je i potpredsednik vlade i lider ekstremno desničarske partije Liga, rekao je da želi da “na dobar način i brojkama” ubedi svoje evropske partnere da okončaju ekonomske sankcije uvedene posle pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Iako je odbio da potvrdi da će uložiti veto na produženje sankcija, on je rekao da za postizanje ciljeva “ne isključuje nijednu opciju”.

“Italija je evropska zemlja koja najviše trpi zbog sankcija Rusiji”, naveo je Salvini, dodavši da želi da se pronađu nove mogućnosti za ekonomsku saradnju malih i srednjih preduzeća iz dve zemlje.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte je još u junu rekao da se Italija zalaže za “reviziju” ekonomskih sankcija Rusiji.

Rim već više meseci pokušava da od EU dobije ako ne potpuno ukidanje sankcija onda bar njihovo olakšavanje.

“Potpuno je legitimno da Rusija sedi za stolom sa velikima”, rekao je Salvini na temu povratka Rusije u G7.

Lider Lige je posećivao Rusiju pre ulaska u vladu i izražavao simpatije prema toj zemlji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Salvini je u Moskvi u nedelju gledao finale Svetskog prvenstva a danas se sastao s predstavnicima ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, i govorio o mogućoj saradnji u “borbi protiv islamskog terorizma” i “ilegalne imigracije”, koja je među glavnim prioritetima nove italijanske vlade.

 

Izvor Beta/AFP/N1, 16. jul 2018.

Pratite nas na YouTube-u