Салвини: Укинути санкције Русији до краја године

“Италија је европска земља која највише трпи због санкција Русији”, навео је Салвини

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини рекао је у Москви да жели укидање санкција Русији до краја ове године.

Салвини, који је и потпредседник владе и лидер екстремно десничарске партије Лига, рекао је да жели да “на добар начин и бројкама” убеди своје европске партнере да окончају економске санкције уведене после припајања Крима Русији 2014. године.

Иако је одбио да потврди да ће уложити вето на продужење санкција, он је рекао да за постизање циљева “не искључује ниједну опцију”.

“Италија је европска земља која највише трпи због санкција Русији”, навео је Салвини, додавши да жели да се пронађу нове могућности за економску сарадњу малих и средњих предузећа из две земље.

Нови италијански премијер Ђузепе Конте је још у јуну рекао да се Италија залаже за “ревизију” економских санкција Русији.

Рим већ више месеци покушава да од ЕУ добије ако не потпуно укидање санкција онда бар њихово олакшавање.

“Потпуно је легитимно да Русија седи за столом са великима”, рекао је Салвини на тему повратка Русије у Г7.

Лидер Лиге је посећивао Русију пре уласка у владу и изражавао симпатије према тој земљи и њеном председнику Владимиру Путину.

Салвини је у Москви у недељу гледао финале Светског првенства а данас се састао с представницима руског Савета за националну безбедност, и говорио о могућој сарадњи у “борби против исламског тероризма” и “илегалне имиграције”, која је међу главним приоритетима нове италијанске владе.

 

Извор Бета/АФП/Н1, 16. јул 2018.