Украјински политичар: Пробудите се, не занимамо Трампа

"Разговор између Путина и Трампа требало би да постане позив за буђење украјинских власти"

Сусретом Путина и Трампа у Хелсинкију баве се и данас многи светски медији. У Украјини се питају да ли су они и даље важни Америци.

Лидер покрета „Украјински избор“ Виктор Медведчук изјавио да су руски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трамп на самиту у Хелсинкију разговарали о за њих важнијим глобалним питањима него што је то сукоб у Украјини и то би, сматра он, требало да буде јасно властима у Кијеву.

„Разговор је обухватио глобална питања која немају много везе са Украјином, јер су лидери САД и Русије разговарали о ономе што њих интересује и што је важно њима, њиховим земљама и њиховој политици“, истакао је Медведчук, преноси Тас.

Према мишљењу овог украјинског политичара, „разговор између Путина и Трампа требало би да постане позив за буђење украјинских власти“.

Медведчук објашњава да Кијев мора да схвати да треба пронаћи мирно решење за сам сукоб и решити политичке и економске проблеме. „Постало је јасно да, с обзиром на интересе Брисела и Вашингтона, нико неће бити спреман да испуњава жеље Кијева. Украјина мора то да схвати и прихвати, јер су друге земље то схватиле одавно и делују у складу са тим, на основу сопствених интереса и могућности“, рекао је он.

Медведчук је, уз то, уверен да САД неће залагати за интересе Кијева у вези са сукобима на истоку земље и економским питањима, укључујући транзит гаса и коришћење украјинског гасовода после 1. јануара 2020.

 

Извор Танјуг/Б92, 17. јул 2018.