Китаровић: Хрвати и Албанци су дословце браћа по оружју

“Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и, верујте ми, Хрватска то неће заборавити”

Другог дана званичне посете Тирани, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, обраћајући се у парламенту, осим куртоазне подршке путу Албаније ка ЕУ, поручила да су Хрвати и Албанци “дословце браћа по оружју”, те да су многи Албанци жртвовали свој живот за Хрватску.

“Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога да учине”, рекла је хрватска председница, пренео је загребачки Вечерњи лист.

Хрватска, рекла је, придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

“Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознала”, навела је Грабар Китаровићева.

Осврнувши се на, како се наводи, “трајно и нераздвојно пријатељство” између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву, рекла је да је Албанија била пријатељ Хрватске када је то њеној земљи било потребно.

Подсетивши на бројне Албанце који су се борили у рату деведесетих, Грабар Китаровићева је рекла:

“Били смо дословце браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и, верујте ми, Хрватска то неће заборавити”.

Рекла је и да је Хрватска, земља на раскршћу хршћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

“Албанци су у потпуности интегрисани и цењени припадници хрватског друштва (…) воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан пример позитивног утицаја на односе наших земаља”, рекла је и посебно подсетила на заједницу Арбанаса код Задра, која тамо постоји од 18. века.

Подсетила је такође и да пријатељство између две земље сеже још у доба када су Далмација и Албанија биле под влашћу Венецијанске Републике и у том контексту истакла улогу албанског националног хероја Ђерђа Кастриотија Скендербега.

Албанија је иначе 2018. прогласила “Годином Скендербега”, с бројним културним догађајима, а Грабар Китаровићева је рекла да ваља знати да су Скендербег и његов син примили титулу почасних грађана Дубровачке Републике за њихов допринос у борби против Османлија.

Подсетивиши на још неке детаље из историје, Грабар Китаровићева је свој говор у парламенту завршила речима: “Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство”.

 

Извор Танјуг/РТС, 19. јул 2018.