Фајненшел тајмс: Ауто-гол Хрватске после финала

У Хрватској, како наводи Фајненшел тајмс, још постоји дебата о историји Другог светског рата

Хрватска је постигла ауто-гол након Светског првенства, пише “Фајненшел тајмс” поводом дочека хрватских фудбалера у Загребу уз наступ Марка Перковића Томпсона.

Британски лист у тексту наводи да је хрватски пут до финала склонио у страну проблеме око пензионих реформи, економије и масовне емиграције, а неки су се само фокусирали на то како су играчи као што су Лука Модрић и Марио Манџукић надјачали несрећу и расељавање током ратова деведесетих.

Међутим, када је извођач Марко Перковић изашао на бину у Загребу и отпевао незваничну химну репрезентације “Лијепа ли си”, расположење се променило, наводи Фајненшел тајмс.

“Перковић, познатији као Томпсон, је националистички певач који пева о ери геноцида и концентрационих логора током Другог светског рата, када су Хрватску водили фашисти”, подсећа лист и оцењује да је његов наступ у Загребу, на позив хрватског тима, разбуктао тензије у друштву везане за рат деведесетих.

Многи су оценили да је његово присуство на прослави политизовало оно што је требало да буде тренутак заједништва.

“Овај Светски шампионат значио је уједињавање јер су буквално сви навијали за Хрватску, код куће, али и у региону. Али сада унутар Хрватске постоји нешто горчине и разочарања, јер постоји утисак да су неки симболи окречени политичком бојом, а опет, они који се не слажу са оним што Томпсон представља означени су да ‘нису довољно Хрвати'”, оценила је Тена Прелац из Лондонске школе за економију.

У Хрватској, како се наводи у тексту, још постоји дебата о историји Другог светског рата.

Фајненшел тајмс подсећа да је група ветерана 2016. године у Јасеновцу поставила плочу на којој пише “За дом спремни”.

Прошло је скоро годину дана пре него што је уклоњена плоча са места на у којем је убијено 83.000 Срба, Јевреја и Рома.

Фудбал је, како се наводи, помогао у стварању националног поноса с обзиром на то да је Хрватска била трећа на свету 1998, само три године од заврштека ратова са Србијом и Босном.

“Фудбалске победе одређују национални идентитет исто као и ратови”, рекао је својевремено хрватски председник Фрањо Туђман.

“За многе Хрвате, национални тим је један од светих елемената који чини нацију”, рекао је аналитичар Дарио Брентин који се бави анализом фудбала и национализма на Балкану на Универзитету у Грацу.

Међутим, блиске везе између националног тима и Томпсона за многе су прешле линију, пише ФТ.

Фудбалер Иван Ракитић објавио је фотографију са Томпсоном уз опис “краљ је стигао”.
Три дана након дочека, тај “селфи” стигао је до бројке од 640.000 лајкова.
Селектор Златко Далић бранио је Томпсонов наступ, док други сматрају да њему тамо није било место.

“Ви сте узори. Немате право на Томпсона. Томпсон је поларизујући феномен у Хрватској и зликовац у остатку”, написао је Гордан Духачек у колумни за Инде.
Директор центра “Симон Визентал” и ловац на нацисте Ефраим Зуроф такође је поручио да Томпсон не треба да буде гост нигде.

 

Извор Танјуг/РТС, 22. јул 2018.