Politiko: Benon u misiji ujedinjavanja evropske desnice

Naredni izbori za Evropski parlament su prilika za prvi pravi ujedinjeni otpor desnice establišmentu

Nekadašnji strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon želi da ujedini evropsku krajnju desnicu do izbora za Evropski parlament sledeće godine, piše američki portal „Politiko“.

Benon, koji je bio i šef kabineta, planira da u Briselu osnuje fondaciju koja bi podržavala desničare, a kako je rekao u intervjuu za Dejli bist, on želi da ujedini „desničarske sile političkog spektra“.

„Svi se slažu da su naredni izbori (za Evropski parlament) u maju izuzetno važni i trebalo bi da budu prilika za prvi pravi otpor kontinenta onima koji prave žurke u Davosu. To će biti neverovatno važan momenat za Evropu“, rekao je Benon.

Organizacija koja će biti nazvana „Pokret“ služiće kao centralni izvor za sva istraživanja, pomoć u pružanju poruka biračima.

Sedište organizacije biće u Briselu i nju bi trebalo da formiraju stručnjaci koji će pružati podršku populističkim i desničarskim partijama širom Evrope.

Benon je prošle nedelje održao seriju sastanaka u vezi sa tim projektom u vreme kada je Tramp posetio Evropu.

„Bili su tako uspešni da ćemo početi sa okupljanjem ekipe. Imaćemo i samostalne nacije sa njihovim ličnim identitetima, njihovim ličnim granicama“, rekao je Benon.

Prema njegovim rečima, on bi mogao da odbije pojedine evropske stranke da se pridruže njegovoj mreži navodeći da nije cilj „da se svaka etnonacionalistička partija uključi u mrežu“.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 23. jul 2018.

Pratite nas na YouTube-u