Lavrov i Gerasimov u Berlinu sa Merkelovom

Na sastanku se razgovaralo o stanju u Siriji i Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas razgovarali su u Berlinu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom o situaciji u Siriji i na istoku Ukrajine.

„Sastanak je dogovoren prošle nedelje između kancelarke i predsednika Rusije Vladimira Putina. U centru pažnje bila je situacija na Bliskom istoku, a posebno u Siriji“, saopštila je portparolka Vlade Nemačke Ulrike Demer.

„Osim toga, razgovarano je i o sukobu na istoku Ukrajine“, dodala je ona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je sa svoje strane saopštilo da su Lavrov i Gerasimov sa Merkelovom razmatrali rad u „normandijskom formatu“ za rešavanje situacije u Ukrajini.

„Razmatran je aktuelni rad u okviru ’normandijskog formata‘ o implementaciji Minskih sporazuma od 12. februara 2015. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da su na sastanku dotaknuta i određena pitanja bilateralnih odnosa.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

Juče su Lavrov i Gerasimov na sastanku u Zapadnom Jerusalimu razgovarali sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o zadacima završetka protivterorističke operacije na jugu Sirije i osiguravanju bezbednosti duž granica Izraela.

 

Izvor Sputnjik, 24. jul 2018.

Pratite nas na YouTube-u