Tramp najavio udar na “Obaminu bandu”

“Nećemo više sebi dozvoljavati da vodimo glupu trgovinu”

Donald Tramp je upozorio Evropsku uniju da može uvesti carine na automobile proizvedene na njenoj teritoriji ukoliko njegovi pregovori sa Žan-Klodom Junkerom budu neuspešni.

Na skupu u Vašingtonu na kojem se razgovaralo o podsticanju američke industrije, rekao je dodatno:

„EU se drži vrlo tvrde pozicije prema Sjedinjenim Državama. Njeni predstavnici biće kod mene u sredu i videćemo da li ćemo uspeti da rešimo probleme. Ako ne rešimo, moraćemo da nešto učinimo sa milionima njihovih automobila koje nam šalju svake godine. Dobro, možda ćemo nešto i zajedno da smislimo“.

Predsednik SAD je ponovo kritikovao svoje prethodnike, ukazavši da su „gubili američka radna mesta“:

„Oni su tvrdili da forsiraju slobodnu trgovinu a vodili su – glupu trgovinu. To sebi više nećemo dozvoljavati“.

Naveo je da će narednih meseci rešavati probleme u trgovini sa Kinom i unutar sporazuma sa Meksikom i Kanadom. Dodao je i da će tražiti „više pravičnosti unutar Svetske trgovinske organizacije“.

Nedavno je američki lider zapretio da će na automobile iz EU uvesti 20 odsto carine ako Brisel ne ukloni „barijere koje je postavio američkim kompanijama“.

Istovremeno je posavetovao evropskim auto-gigantima da grade fabrike u SAD.

Prema proceni agencije Blumberg, Tramp na ovaj način može dirnuti u “osinjak” od 300 milijardi dolara godišnje, a za tim mogu uslediti kontramere EU.

Tramp, inače, i dalje ne ostavlja na miru koji su pokušali da ga spreče da uđe u Belu kuću, a otada nastoje da ga sruše.

Imajući u vidu kompromitaciju koju su pokušavali da mu “smeste”, rekao je:

„Odgovornost za falsifikovani dosije protiv mene leži na Ministarstv u pravde, FBI i celoj bandi bivšeg predesdnika Obame. Taj prljavi dosije su platili nepoštena Hilari (Klinton) i Nacionalni komitet Demokratske partije i namerno je plasiran da bi započeo kontroverzni i diskreditujući milerovski lov na veštice. Da, Ministarstvo pravde, FBI i Obamina banda za to moraju snositi odgovornost “.

Tramp je imao u vidu specijalnog tužioca Roberta Milera i njegovu istragu povodom tobožnjeg ruskog mešanja u američke preedsedničke izbore 2016-te.

„Falsifikovani dosije“ je sastavio bivši britanski špijun Kristofer Stil, a u njemu se rtvrdilo i da Moskva ima kompromitujuće “materijale” protiv Trampa.

Nejasno je šta će dalje biti, ali je Tramp objavio da će možda uskratiti pristup poverljivim podacima svima koji su ga optuživali da je bio u zaveri sa Rusijom.

 

Izvor Fakti, 24. jul 2018.