Трамп најавио удар на “Обамину банду”

“Нећемо више себи дозвољавати да водимо глупу трговину”

Доналд Трамп је упозорио Европску унију да може увести царине на аутомобиле произведене на њеној територији уколико његови преговори са Жан-Клодом Јункером буду неуспешни.

На скупу у Вашингтону на којем се разговарало о подстицању америчке индустрије, рекао је додатно:

„ЕУ се држи врло тврде позиције према Сједињеним Државама. Њени представници биће код мене у среду и видећемо да ли ћемо успети да решимо проблеме. Ако не решимо, мораћемо да нешто учинимо са милионима њихових аутомобила које нам шаљу сваке године. Добро, можда ћемо нешто и заједно да смислимо“.

Председник САД је поново критиковао своје претходнике, указавши да су „губили америчка радна места“:

„Они су тврдили да форсирају слободну трговину а водили су – глупу трговину. То себи више нећемо дозвољавати“.

Навео је да ће наредних месеци решавати проблеме у трговини са Кином и унутар споразума са Мексиком и Канадом. Додао је и да ће тражити „више правичности унутар Светске трговинске организације“.

Недавно је амерички лидер запретио да ће на аутомобиле из ЕУ увести 20 одсто царине ако Брисел не уклони „баријере које је поставио америчким компанијама“.

Истовремено је посаветовао европским ауто-гигантима да граде фабрике у САД.

Према процени агенције Блумберг, Трамп на овај начин може дирнути у “осињак” од 300 милијарди долара годишње, а за тим могу уследити контрамере ЕУ.

Трамп, иначе, и даље не оставља на миру који су покушали да га спрече да уђе у Белу кућу, а отада настоје да га сруше.

Имајући у виду компромитацију коју су покушавали да му “сместе”, рекао је:

„Одговорност за фалсификовани досије против мене лежи на Министарств у правде, FBI и целој банди бившег предесдника Обаме. Тај прљави досије су платили непоштена Хилари (Клинтон) и Национални комитет Демократске партије и намерно је пласиран да би започео контроверзни и дискредитујући милеровски лов на вештице. Да, Министарство правде, FBI и Обамина банда за то морају сносити одговорност “.

Трамп је имао у виду специјалног тужиоца Роберта Милера и његову истрагу поводом тобожњег руског мешања у америчке преедседничке изборе 2016-те.

„Фалсификовани досије“ је саставио бивши британски шпијун Кристофер Стил, а у њему се ртврдило и да Москва има компромитујуће “материјале” против Трампа.

Нејасно је шта ће даље бити, али је Трамп објавио да ће можда ускратити приступ поверљивим подацима свима који су га оптуживали да је био у завери са Русијом.

 

Извор Факти, 24. јул 2018.